• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devet majmuna koji su uginuli u zoo-vrtu u Hong Kongu bili zaraženi melioidozom, potvrdila obdukcija

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osam majmuna iz zoološkog vrta pronađeno je mrtvo, a potom je uginuo još jedan, od posledica bakterijske infekcije

  • 0
Tamarin Foto: Shutterstock/iamroachphoto

Devet majmuna uginuli su za dva dana u najstarijem zoološkom vrtu u Hong Kongu od posledica zaraze endemskom bolešću, verovatno infekcije koju su dobili posle radova na kopanju u blizini njihovih kaveza, saopštili su zvaničnici Hong Konga. Sekretar za kulturu, sport i turizam Kevin Jeng rekao je na konferenciji za medije da su životinje u zoološkom i botaničkom vrtu u Hong Kongu dobile bolest koja se zove melioidoza koja je izazvala sepsu.

Jeng je naglasio da se takve infekcije obično javljaju u kontaktu sa kontaminiranom zemljom i vodom i da generalno ne postoji opasnost za ljude od kontakta sa zaraženim životinjama ili ljudima, preneo je Nbcnews.

Osam majmuna iz zoološkog vrta u Hong Kongu pronađeno je mrtvo u nedelju, a još jedan je uginuo u ponedeljak, nakon što je pokazao neobično ponašanje. Uginule životinje su bile jedan majmun iz porodice de braza, jedan veveričasti majmun, tri beloglava saki majmuna i tri tamarina, pripadnika kritično ugrožene vrste prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode.

Prema Hongkonškom Centru za zaštitu zdravlja, melioidozu izaziva bakterija Burkholderia pseudomallei koja je široko rasprostranjena u zemljištu i mutnoj vodi. Jeng je rekao da je u parku početkom oktobra obavljeno kopanje radi popravke nekih cevi za navodnjavanje, ispod cveća u blizini kaveza majmuna i da bi smrtni slučajevi mogli biti povezani s tim.

Moguće je da su majmuni došli u kontakt sa bakterijama nakon što je osoblje parka ušlo u njihove kaveze sa eventualno kontaminiranim cipelama. Druga mogućnost je da su neki zaraženi majmuni imali bliski kontakt sa drugim majmunima.

Period inkubacije za melioidozu kod primata je oko nedelju dana i poklapa se sa periodom nakon kopanja zemlje, rekao je sekretar Jeng.

Iako je ovo težak gubitak za hongkonški zoo-vrt, incident se dogodio samo u jednoj zoni. Još jedan de braza majmun pokazao je neobično ponašanje i gubitak apetita, ali je njegovo stanje stabilno, objavili su zvaničnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: I vrapci na grani i majmuni u kolima znaju da je higijena najvažnija mera prevencije

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari