• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lanac pet šopova u SAD dobio zabranu prodaje kunića: Kraj ere "tihe" kupovine i poziv na udomljavanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Petco" objekti za snabdevanje ljubimaca prinuđeni da promene kontroverzni plan prodaje ovih malih, nežnih sisara

  • 0
Kunić u pet šopu Foto: Shutterstock/BearFotos

Petco je čuveni američki brend poznat po sloganu "tamo gde idu kućni ljubimci", gde ima svega što je potrebno kućnim mezimcima, od zdrave komercijalne hrane do igračaka, kreveta i drugih proizvoda. U objektima Petco se mogu i kupiti mali kućni ljubimci poput riba, hrčaka, zamoraca... Ali, jedan mali krzneni prijatelj više neće moći da se kupi ni na jednoj od 1.500 lokacija lanca Petco, čemu se najviše raduju zagovornici prava životinja, piše Rd.

Koju životinju Petco više neće prodavati

Lanac prodavnica kućnih ljubimaca Petco rekao je "zbogom" kunićima. U saopštenju od 24. septembra, Petco je objavio da se ponovo obavezuje na politiku "isključivo udomljavanja" kunića što znači da ih više neće prodavati u svojim objektima, već će usmeravati zainteresovane kupce grupama za spasavanje ovih malih životinja. Promena politike kompanije došla je samo mesec dana nakon što je Petco počeo da prodaje kuniće u nekim od svojih prodavnica na jugu SAD, a taj potez izazvao je burne proteste zagovornika prava životinja.

Šta je pozadina donošenja ove odluke

Grupe za spasavanje životinja dugo stoje iza tvrdnji da prodaja kunića u pet šopovima izlaže životinje mnogim opasnostima. Prodaja kunića u prodavnicama kućnih ljubimaca često dovodi do impulsivne kupovine od strane kupaca koji nisu svesni obimne nege i značajnih veterinarskih troškova koji "idu" uz posedovanje kunića.

Ishitrene kupovine najčešće završavaju izbacivanjem kunića na ulicu gde postaju plen brojnim predatorima i stradaju pod točkovima automobila.

Grupa zaštitara životinja, koja je lobirala kod Petca za promenu, takođe tvrdi da se ovaj brend obavezao da će prekinuti prodaju kunića u svojim prodavnicama – prvo 1994, a potom i 2008. godine, ali je nastavio sa lošom praksom, kako je objavljeno, "očuvanom izdajom svojih obećanja." Petco je odbio da komentariše prethodne obaveze.

Tedi patuljasti kunići Foto: Shutterstock/Dagmar Hijmans

Da li je teško brinuti o kunićima

O kunićima ljubimcima nije toliko teško brinuti, ali vlasnik mora da zna u šta se upušta. Za razliku od hrčaka i gerbila, koji mogu da žive samo nekoliko godina, prosečan životni vek kunića je 10 do 12 godina, dok neki žive i duže, čak 18 godina. Iako se čini da ne traže mnogo nege, kunići imaju specifične zahteve kao kućni ljubimci: potreban im je prostor za skakanje i istraživanje, pa iako žive u ograđenom prostoru, treba ih puštati na nekoliko sati svakog dana. Kunići zahtevaju ishranu bogatu senom i svežim povrćem, a ne samo industrijskom hranom za glodare, i potrebno im je vreme za igru, idealno sa drugim zečevima, ali i sa njihovim vlasnicima.

Poput pasa i mačaka, kunići takođe zahtevaju redovnu medicinsku negu, uključujući vakcine i sterilizaciju/kastraciju. Ako ženka ne bude sterilisana pre 2. godine, za 80 posto se povećavaju šanse da dobije kancer. Nekastriran mužjak postaje teritorijalan i najverovatnije će početi da obeležava teritoriju uriniranjem.

Kunić život na otvorenom Foto: Pixabay

Ako želite kunića, gde možete da ga nabavite

Grupe za spasavanje napuštenih kunića nude korisne informacije o svim životinjama, pa i kunićima, koje budući vlasnici mogu da udome. I dalje je veliki broj kunića koji su udomljeni tokom pandemije COVID-19, a zatim napušteni kada su se ljudi vratili na posao. Vlasnici su ih samo puštali napolje da se sami snalaze, a volonteri su ih pronalazili i spasavali. Osim udomljavanja iz spasilačkih centara, kunići se mogu nabaviti u pet šopovima koji su specijalizovani za prodaju malih kućnih ljubimaca.

Većina zagovornika prava životinja želi da se prekine sa praksom prodaje bilo koje životinje u pet šopovima, ali za sada proslavljaju odluku Petco kao pobedu, dodajući da nijedna životinja ne bi trebalo da bude rezultat impulsivne kupovine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ima li šta slađe: Svi bismo voleli da nam ove razigrane krznene loptice ulepšaju ponedeljak jutro

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari