• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubitelji mačaka, proslavljate li danas Cattober?

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 9. oktobra mačke iz svih azila na svetu proslavljaju zajednički rođendan

  • 0
Mačke Foto: Shutterstock/ChocoPie

Praznik mačaka bez doma i vlasnika, koje žive u azilima i prihvatilištima za napuštene životinje, popularni Cattober, obeležava se globalno svakog 9. oktobra i osmišljen je kao zajednički rođendan svih ničijih mačaka u svetu imale priliku da proslave zajednički rođendan.

Poznato je da se mačići iz azila brzo udomljavaju, a starije mačke teško pronalaze dom. Osim njih, sa teškom borbom oko usvajanja suočavaju se i crne mačke, jer ih ljubitelji životinja izbegavaju. Crna mačka viđa se čak u trećini populacije mačaka u azilima koje se retko udomljavaju i najčešće bivaju podvrgnute eutanaziji.

Želite li da udomite mačku iz azila? Ništa lakše: idite do najbližeg azila i izaberite macu svog života ili putem društvenih mreža potražite vašeg budućeg mačijeg prijatelja.

Ponekad je izbor prave mačke težak, s obzirom na mnoštvo simpatičnih maca kojima je potreban dom. Budući vlasnici obično traže određenu rasu ili određenu boju krzna, dok drugi preferiraju ženke odnosno mužjake. Ako imate ljubimce u domu, postarajte se da saznate kako će se mačka slagati sa njima.

Poput većine "praznika" posvećenih kućnim mezimcima, Cattober je događaj koji treba da utiče na svest ljubitelja životinja da obrate više pažnje na napuštene mačke u azilima.

Postoji mnogo načina da se pomogne ovim životinjama, a ukoliko ne planirate da udomite neku macu, donacije i volontiranje su uvek poželjne plemenite opcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neki bi rekli da gazda sa njom postupa surovo, ali ona zapravo uživa: Mačka ima neobične sklonosti

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari