• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako mislite da je čovek najsuperiornija vrsta na Zemlji, od danas treba da zauzmete drugačiji stav

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine, 4. oktobra, obeležava se Svetski dan životinja, pokret čiji je cilj da poboljša status i dobrobit svih životinja na našoj planeti

  • 0
Svetski dan životinja Foto: Shutterstock/Julia Ardaran

Danas je praznik svih životinja sveta i svake godine, 4. oktobra, obeležava se njihov Svetski dan, društveni pokret čiji je cilj da poboljša status i dobrobit svih vrsta na planeti Zemlji.

Antropocentrična perspektiva čoveka duboko je odgovorna za odnos sa životinjama, što znači da većina ljudi smatra da je njihova vrsta superiornija u odnosu na druga živa bića i da naše potrebe i želje treba da budu ispred dobrobiti svih ostalih vrsta.

Dodeljivanje prava životinjama se razlikuje od zemlje do zemlje. U 2019. godini, 32 nacije su priznale da životinje imaju osećanja i sposobne su da vole, pate i razmišljaju, i to ne samo o pukim potrebama preživljavanja koje se tiču nabavke hrane.

Nekoliko kampanja, koje se sprovode na Svetski dan životinja, imaju cilj da utiču na globalnu svest kako bi proširili vidike u pogledu prava životinja na život, zaštite njihove lične slobode i zabrane mučenja kojima su gotovo sve životinjske vrste svakodnevno izložene.

Prvi korak ka promeni je svest: kroz širu svest, možemo poboljšati standarde dobrobiti životinja širom sveta. Zato je Svetski dan životinja prilika da se kroz organizovane događaje, velike i male, podiže svest o tome kako treba čovek da se ponaša prema životinjama, uz pomoć organizacija, dečijih grupa, škola, klubova, kompanija, zajednica i pojedince koji će iskreno pokazati koliko im je stalo do životinja.

Ideju za Svetski dan životinja pokrenuo je Hajnrih Cimerman, pisac i izdavač nemačkog časopisa Mensch und Hund (Čovek i pas), koji je organizovao prvu proslavu Svetskog dana životinja 24. marta 1925. godine, a ovom događaju, koji je bio gotovo presedan u tadašnjem vremenu, prisustvovalo je više od 5.000 ljudi! Od tada, hiljade strastvenih zagovornika prava životinja učestvuje u proslavama Svetskog dana životinja.

Danas postoji više do 90 ambasadora životinja, u više od 70 zemalja širom sveta, koji pomažu ostvarenju njihovih elementarnih prava na život bez mučenja i slobodu. Godine 2003, Naturewatch Foundation, dobrotvorna organizacija za dobrobit životinja sa sedištem u Velikoj Britaniji, pokrenula je veb stranicu Svetskog dana životinja kako bi pomogla da o ovom događaju sazna mnogo veći broj ljudi. Oni su 2007. godine pokrenuli Program ambasadora životinja kako bi poruku preneli još dalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako se maze nilski konji: Najopasnije životinje kao nežni džinovi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari