• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne nazire se kraj okrutnosti prema životinjama: U laboratorijama pate, boluju i tuguju milioni četvoronožaca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo 20 posto od bezmalo tri miliona testova izazvalo umereni ili jak bol, patnju i uznemirenost životinja, pokazuju statistički podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije

  • 0
Laboratorijske životinje Foto: Shutterstock/PPK_studio

Okrutnost prema životinjama nesmanjenom brzinom se sprovodi u svetu, a statistički podaci, izvedeni u Velikoj Britaniji, pokazuju da je skoro tri miliona četvoronožaca doživelo nasilje u laboratorijskim uslovima prošle godine.

Najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije otkrivaju da više od dva i po miliona testova, sprovedenih u laboratorijama širom zemlje, izazivaju jak bol, patnju i uznemirenost životinja među kojima ima mačaka, pasa, konja, majmuna i zamoraca, prenosi Mirror.

Skoro 2,7 miliona testova sprovedeno je na životinjama, uključujući mačke, pse, konje, majmune i zamorce u Velikoj Britaniji prošle godine, pokazuju vladini podaci. Većina eksperimentalnih postupaka (71 posto) sprovedena je na miševima (oko 1,9 miliona), ribama (368.000) i pacovima (148.189). Ali, bilo je i 3.770 eksperimenata na psima, 63 na mačkama, 11.409 na konjima i 2.169 na majmunima. Ostale životinje uključivale su zamorce, hrčke, zečeve, ptice, koze, ovce i svinje.

Ukupan broj testova bio je samo 3 procenta manji u odnosu na brojke iz 2022. i uključivao je 495.658 pojedinačnih životinja. Istraživači kažu da je 18 odsto od 2.681.686 testova izazvalo umereni ili jak bol, patnju i uznemirenost životinja, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mačke, psi, konji i majmuni klasifikovani su kao "posebno zaštićene vrste". Skoro polovina primata korišćenih u testovima potiče od roditelja uhvaćenih u divljini, među kojima su bili i ozbiljno ugroženi makaki majmuni iz Afrike i Azije.

Brojke su pokazale pad od 9 posto u testovima na psima, pad od 38 posto kod mačaka i pad od jednog procenta kod majmuna, ali porast upotrebe konja za 39 posto i povećanje od 1 procenat kod zečeva. Laburisti su se obavezali da će se posvetiti postepenom ukidanju testiranja na životinjama, a grupa za kampanju Cruelty Free International poziva na početak ovog procesa.

Vendi Džeret iz Understanding Animal Research, izjavila je da se alternativne metode postepeno uvode i da "istraživanje na životinjama ostaje mali, ali vitalni deo potrage za novim lekovima, vakcinama i tretmanima za ljude i životinje".

Dejzi Hol iz Animal Aida pozvala je na upotrebu "savremenih istraživačkih metoda", uz napomenu da "napredne tehnologije koje ne izazivaju patnju životinja već postoje i mogu da unaprede naučna istraživanja i zaštite ljudsko zdravlje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: EKSTREMNO UZNEMIRUJUĆI VIDEO! Nemačka laboratorija divljački zlostavlja životinje

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari