• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nadimak mu je Zoro i voli da krade jaja: Jedan bivši američki predsednik imao je dva ovakva ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi oktobar se proslavlja kao Dan rakuna, životinja koje šapama nalik na male ruke vešto otvaraju brave i skidaju poklopce sa kontejnera

  • 0
Rakun Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Međunarodni dan uvažavanja rakuna obeležava se 1. oktobra svake godine, pa danas možete da saznate mnogo zanimljivosti o ovoj životinji i naučite kako da zaštitite njeno prirodno stanište.

Rakun je noćni sisar sa prstenastim repom, a zahvaljujući crnoj maski oko očiju ponegde ga zovu i šumski Zoro. Rakun potiče iz Severne Amerike, a prisutan je i u drugim delovima sveta.

Rakuni su popularne životinje, jer su prijateljski raspoloženi i veoma inteligentni, pa ih u nekim delovima sveta drže kao kućne ljubimce, prenosi Nationaldaycalendar.

Ove male životinje jedu raznovrsnu hranu, od voća, bobica, insekata, do malih glodara, žaba i rakova. Rakuni obožavaju da jedu jaja, pa upadaju u kokošinjce, a ponekad su veoma dosadni, jer prave štetu u vrtovima i baštama. Osim toga, rakuni su ponekad nosioci opasnih virusa i parazita, poput besnila i okruglih glista.

Međutim, iako rakuni imaju mnogo mana, oni su voljene životinje, a posebno su fascinantni po jedinstvenom načinu na koji koriste svoje šape. One podsećaju na ruke, pa ih rakuni koriste za otvaranje brava i skidanje poklopaca sa kontejnera. Njihove zadnje šape mogu da se rotiraju za 180 stepeni što im omogućava da se spuste drvetom sa glavom nadole.

Rakuni su nekad korišćeni umesto laboratorijskih pacova, ali su s vremenom "nadmudrili" naučnike.

Pojedini ljudi drže rakune kao kućne ljubimce, a jedan od bivših predsednika Amerike Kalvin Kulidž držao je dva rakuna dok je bio u Beloj kući.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rakun oduševljen životom u gradu: ''Zanela me svetla velikoga grada, pošao sam nekud...''

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari