• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osmogodišnji pas dobio rođendanski poklon, ali je izgubio jezik: Posle pijavica usledila amputacija

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko jezika labradorke Samer omotao se kanap vezan za jagnjeću kost koji je prekinuo dotok krvi i izazvao njegovo odumiranje

  • 0
Labrador pijavice Foto: Shutterstock

Osmogodišnjem psu vlasnica je Viktorija Dodson kupila je jagnjeću kost kao rođendansku poslasticu, ali je za manje od 24 sata ljubimac hitno odveden u veterinarsku kliniku, gde mu je amputiran jezik.

Samer, osmogodišnja labradorka, dobila je od vlasnice Viktorije Dodson jagnjeću kost sušenu na vazduhu, prenosi Dailystar. Međutim, za manje od jednog dana, Samer je hitno prebačena kod veterinara u Vinčesteru, jer je vlasnica primetila da joj iz usta curi krv i da joj je jezik jako natečen. Veterinari su otkrili da joj oko jezika omotao kanap kojim je kost bila vezana i prekinuo dotok krvi što je izazvalo odumiranje ovog organa.

Pokušavajući da spasu jezik psu, veterinari su na to područje stavili pijavice kako bi poboljšali protok krvi, ali su bili prinuđeni da ga amputiraju.

Viktorija je izjavila da je psu prvi put dala kost, ali ju je držala na oku dok je jela. Potom je primetila da nešto nije u redu kada je Samer pokušavala da povraća, a već ujutru je videla da joj je jezik natečen, a krv je curila iz njenih usta.

Posle incidenta i brze reakcije veterinara, Samer se uspešno oporavila, ali se hrani i pije vodu drugačije nego ranije. Ona mora da ubacuje hranu u usta, pa joj daju mešavinu suve i vlažne hrane da bi lakše jela.

Vlasnici joj brišu usta i prednje noge, jer više ne može da se neguje jezikom. Za vreme velikih vrućina, Samerini vlasnici bili su na posebnom oprezu, jer je pas skloniji toplotnom udaru pošto teže diše i ne može da se rashlađuje dahtanjem. Samer je imala sreću, ali joj je ostalo samo 40 odsto jezika.

Ističući inovativni hirurški pristup, Hilario Gonzalez Montano, hirurški specijalizant koji je lečio Samer, izjavio je da su korišćene pijavice koje održavaju protok krvi u oštećenom području, ali je brzo bilo jasno da taj deo jezika mora biti odstranjen. Uklonjeno je oko 60 odsto jezika, ali se Samer oporavila i oseća se bolje posle ove nesreće.

Pas je uvek u riziku kad jede kost, a nesrećni slučaj sa kanapom jedan je od neobičnijih. Preporuka veterinara vlasnicima je da se uzdržavaju od davanja kostiju psima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Piju krv, ali i leče: Uz pomoć pijavica se nekada snižavao visok krvni pritisak

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari