• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njima sreća okrene leđa dok su u majčinom stomaku, ali su, bez obzira na urođene mane, posebni i voljeni

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Septembar 13. je dan životinja koje su drugačije od rođenja, kako fizički, tako i mentalno, i teško mogu da žive samostalno

  • 0
Mačka Foto: Shutterstock/evgeniia_1010

Neki kućni l jubimci jednostavno nemaju sreću kad se rode, jer im priroda ostavi u amanet abnormalnosti i probleme koji mogu da budu ne samo fizičke, već i mentalne prirode. Iako su ovi ljubimci drugačiji, oni su ipak voljeni i stoga je 13. septembar postao Svetski dan posvećen ljubimcima sa urođenim manama

Neke abnormalnosti na našim ljubimcima vide se odmah po njihovom rođenju, dok se druge pojavljuju kasnije. Izvesni fizički i mentalni nedostaci postaju uočljivi posle nekoliko godina, piše Internationaldays.

Dan svesti o urođenim defektima kućnih ljubimaca u svetu se obeležava 13. septembra i to je dan kad posebnu pažnju poklanjamo ophođenju prema ovim krznenim prijateljima.

Svetski dan posvećen urođenim manama ljubimaca 2014. godine je osmislio osnivač MBJungle fondacije Dejvid Rodžers. Fondacija MBJungle i njen osnivač odredili su da se Dan svesti o kućnim ljubimcima sa urođenim manama obeležava baš 13. septembra, u znak sećanja na Rodžersovu majku koja je preminula 13. septembra 1996. godine.

Mačka sa urođenom manom Foto: Shutterstock/Rudak Hanna

Urođene smetnje kućnog ljubimca mogu se pojaviti iz nekoliko razloga, kao što su parenje u srodstvu i prekomerno razmnožavanje. Ipak, sve dok postoje životinje sa fizičkim ili mentalnim problemima, potrebni su i vlasnici koji će ih volesti zato što su takvi i pružiti im odgovarajuću negu.

Mnogi ljubitelji životinja odlučuju da udome baš ovakve životinje.

Uobičajene urođene fizičke mane kod kućnih ljubimaca su rascep nepca, deformiteti udova i kile i oni se prepoznaju odmah po rođenju, ili ubrzo nakon njega.

Defekti kao što su problemi sa zubima neće biti otkriveni sve dok ljubimci ne dostignu određenu fazu zrelosti. I drugi nedostaci se neće manifestovati mesecima ili čak godinama. Uobičajeni uzroci urođenih mana kod mladunaca kućnih ljubimaca uključuju i poremećaje u ishrani, zarazne bolesti koje prenese majka i kontakt sa hemijskim toksinima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Psi vuku čoveka u invalidskim kolicima kako bi prešao ulicu kod Terazija: Scena koja topi srca

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari