• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaš pas voli da se igra sa kamenjem? Pročitajte priču o keruši koja je zbog gutanja kamena dvaput operisana

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Četvorogodišnja Lili je u dva navrata progutala ukrasno kamenje iz bašte

  • 0
Pas Lili Foto: Fejsbuk/Calweton Veterinary Group

Lili, keruša stara četiri godine, dva puta je podvgnuta operaciji nakon što se razbolela: ona je počela da povraća nakon što je progutala kamenje iz bašte svog vlasnika, a imala je i problem što nije mogla da vrši veliku nuždu. Veterinar je izjavio da je Lili povraćala i nije izbacivala fekalije što su uobičajeni znaci opstrukcije u crevima koju izaziva gutanje stranog predmeta. Na pregledu, veterinar je osetio tvrdu izbočinu u njenom stomaku, a rendgenski snimak pokazao je ovalnu masu, po veličini sličnu kamenu.

Lili je bila neophodna operacija da bi se uklonio kamen, ali na sreću, vlasnici su je doveli na vreme. Lili se oporavila, a da je kamen duže ostao u njoj, mogla se ozbiljnije razboleti i to stanje bilo bi opasno po njen život.

Neki psi misle da je kamenje zanimljivo za žvakanje ili igranje, a veterinari uvek apeluju na vlasnike da budu oprezni i pokušaju da izbegnu da njihovi ljubimci pokupe kamenje, ili da ih opomenu da ga izbace iz usta. Vlasnik ne treba da baca ili šutira kamenje, jer pas može da ga proguta ili da mu kamenje ošteti zube.

Lili je podvrgnuta operaciji uklanjanja kamena, ali se ista stvar ponovila: pas je opet hitno operisan i spasen sepse ili rupture creva.

Vlasnici su udomili Lili nakon povratka kući u Kornvol. Pas uživa sedeći pored vlasnice Deniz Bond koja u luci radi kao tatu majstor. Deniz kaže da nije mogla da poveruje kad je Lili po drugi put progutala kamen.

"Imali smo ukrasno kamenje u našoj bašti, ali smo ih sklonili da bismo smanjili rizik da ih Lili opet proguta", kaže vlasnica i dodaje da je bila veoma iznenađena Lilinim postupkom, jer dotad nije pokazivala interesovanje za kamenje. Ljubimac njene kćerke, pas Vesli, voli da skuplja kamenčiće i baca ih pred naše noge, a Lili ga je najverovatnije kopirala.

Lili je udomljena nakon što su se Bondovi vratili sa odmora na Mauricijusu, gde je živela kao lutalica na plaži. Kad su stigli na Mauricijus, Lili ih je ugledala i otad ih je stalno pratila i sedela pored njih na plaži.

Kada se odmor završio, Lili je trčala iza taksija koji je vozio Bondove na aerodrom. Bilo je pretužno i znali su da moraju da je udome. Čim su stigli kući, kontaktirali su organizaciju "4 Paws Rescue and Relocation": oni su pronašli Lili i pomogli da otputuje u Veliku Britaniju. Lili je udomljena zahvaljujući novcu iz nasledstva, ali je to, kako kažu vlasnici, vredelo svaki peni.

(Mirror/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ništa slađe nećete videti danas: Čivava koja živi za kupanje

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari