• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena udomila štene iz azila u Zimbabveu: Snimak izazvao haos na TikToku i zabrinuo ljubitelje životinja

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Malog Atlasa majka je odbacila i ostavila promrzlog i bolesnog

  • 0
Mladunče hijene Foto: Shutterstock/Henk Bogaard

Žena koja je tvrdila da je uzela psa nakon čega je shvatila da je reč o mladunčetu hijene nije očekivala da će njena video šala postati viralna, a milioni ljudi veruju da je zaista slučajno udomila divlju životinju. Ova zbrka je ipak donela nešto dobro, jer se fokusirala na ljude koje neumorno rade na spasavanju i zbrinjavanju povređenih ili napuštenih divljih životinja.

Gabrijela je provela leto volontirajući u sirotištu za divlje životinje Čipangali u Zimbabveu. Ona je nedavno diplomirala na master studijama i poželela da volontira u centru za napuštene životinje, mladunce siročiće i povređene životinje u regionu Bulavajo u Zimbabveu. Centar je otvoren za volontere iz celog sveta koji žele da pomognu zbrinjavanju više od 150 životinja starosti između dve nedelje i tri meseca. Dok je bila u Čipangaliju, koji 50 godina vode tri generacije porodice Vilson, ugledala je mladunče hijene Atlasa. Ono je imalo težak početak u životu, jer ga je majka, takođe štićenica ovog centra, zanemarila pre nego što ga je potpuno napustila, ostavljajući da ga ručno odgajaju članovi centra.

Smeđe hijene poput Atlasa žive u oblastima Angole, Zimbabvea, Bocvane, Mozambika, Namibije i Južne Afrike. Oni su ugroženi, a u svetu ih je ostalo između 5.000 i 8.000, podaci su Istraživačkog projekta posvećenog smeđoj hijeni.

Dvadesetsedmogodišnja Gabrijela putem TikToka je obaveštavala prijatelje i porodicu o svojim putovanjima i odlučila je da podeli snimak bebe Atlasa, uz duhoviti natpis: "Kupili ste štene na Craigslist-u i ispostavilo se da ste dobili bebu hijenu."

@user7936031421 @Chipangali Wildlife Orphanage ♬ original sound - me

Video snimak koji je Gabrijela postavila na @user7936031421 je eksplodirao, a milioni gledalaca su pretpostavili da je ona potpuno ozbiljna: manje od 24 sata nakon što je podeljen, video zapis je dobio 2 miliona lajkova i 9 miliona pregleda, sa hiljadama komentatora u kojima se ogledala zabrinutost za njenu bezbednost i dobrobit mladunaca životinja.

Gabrijela kaže da na mreži nema mnogo pratilaca i njeni prijatelji uživaju prateći njene avanture sa afričkim divljim životinjama. Nakon što je objavila video i otišla na spavanje, Gabrijelu je ujutru dočekalo "6 miliona pregleda i hiljade komentara mržnje“.

Neko je smatrao da je Atlas bio "uplašen", drugi je dodao da Atlas "samo želi svoju mamu", dok je neko treći prokomentarisao da je ovo "veoma tužno, jer su hijene društvena stvorenja, pa je Atlas verovatno užasnut zbog toga što je daleko od svog čopora."

@user7936031421 Replying to @Hailey Brown @Chipangali wildlife UK ♬ original sound - Abram Engle

Gabrijela je reagovala brzo i podelila ažurirani video koji je razjasnio zabunu i potvrdio da se o Atlasu brinu volonteri Čipangalija.

O maloj hijeni pričali su Kevin i Rajan Vilson: oni vode ovaj centar koji je pre nekoliko decenija osnovao Kevinov otac. Rajan je objasnio da su prošli kroz "pakao" sa Atlasom koga je majka napustila i ostavila na betonu, promrzlog i bolesnog, kada je imao samo nekoliko nedelja. Pripadnici Centra su ga spasili, ali se Atlas razboleo od upale pluća, a potom i od žučne groznicu koju izazivaju paraziti iz krpelja.

@user7936031421 Replying to @lynn loves milfs!! girl his mama is the one who tried to kill him!! now he’s safe and well taken care of by the @Chipangali wildlife UK ♬ original sound - me

Atlas se oporavio zahvaljujući brizi osoblja Čipangalija, počeo je da dobija na težini, a azil ga odgaja sa željom da ga jednog dana puste u divljinu.

"U prošlosti smo ručno odgajali smeđe hijene koje su uspešno vraćene u prirodu", izjavio je Rajan i dodao da će vreme pokazati da li će Atlas biti sposoban da živi u divljini.

(Newsweek/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Romantično brčkanje neobičnog para: Hijene se praćnule u kadu pa im se osladilo

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari