• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto je riba zebrica sposobna da regeneriše oštećeno tkivo sopstvenog srca, a druge vrste riba to ne mogu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Supermoć" male tropske ribe leži u imunološkom odgovoru na povrede srca, otkrivaju biolozi iz Jute

  • 0
Zebrica riba Zebrica Foto: Shutterstock/boban_nz

Srčani udar ostavlja trajni ožiljak na srcu čoveka, ali druge životinje, uključujući neke ribe i vodozemce, mogu da "očiste" oštećeno tkivo srca i regenerišu oštećeni mišić.

Naučnici su pokušali da otkriju kako funkcioniše ova moć, kako bi se poboljšali medicinski tretmani pacijentima koji boluju od srčanih bolesti. Ipak, velike fiziološke razlike između riba i sisara otežavaju takva istraživanja.

Dve vrste ribica za proučavanje

Biolozi sa Univerziteta Juta, predvođeni docentom Džejmijem Ganjonom, pozabavili su se ovim problemom, upoređujući dve vrste riba: jedna je zebrica koja može da regeneriše svoje srce, a druga japanska pirinčana riba medaka koja nema tu sposobnost. Tim naučnika pronašao je nekoliko mogućih objašnjenja o tome kako zebrice popravljaju svoje srčano tkivo, što je uglavnom povezano sa njihovim imunološkim sistemom.

Ganjonov tim još nije uspeo da reši misteriju, ali njihova studija baca novo svetlo na molekularne i ćelijske mehanizme koji regenerišu srčano tkivo zebrice.

Zebrica (Danio rerio) i medaka (Oryzias latipes) potiču od zajedničkog pretka koji je živeo pre nekoliko miliona godina: obe žive u slatkoj vodi i imaju dvokomorna srca. Medaka je poreklom iz Japana, a zebrice potiču iz sliva reke Gang. Prema studiji, postojanje riba koje ne mogu da regenerišu oštećeno srčano tkivo je prilika da se uporede različiti odgovori na povrede kako bi se identifikovale ćelijske karakteristike, jedinstvene za vrste koje mogu da regenerišu srčani mišić. Razumevanje evolutivnog puta koji je doveo do gubitka ove sposobnosti kod nekih vrsta riba moglo bi ponuditi paralelni uvid u to zašto sisari ne mogu da se regenerišu na isti način.

Medaka pirinčana ribica Foto: Shutterstock/Pavaphon Supanantananont

Sa karakterističnim horizontalnim prugama, zebrice su dugo bile popularni kućni ljubimci, a 70-ih godina 20. veka biolozi su prihvatili zebricu kao model organizma za proučavanje embrionalnog razvoja kičmenjaka. Naučnici vole zebrice, jer se brzo razmnožavaju u laboratorijama, lako se proučavaju i izuzetno su izdržljive.

"Šok" za riblja srca

Eksperiment je podrazumevao da uređaj nazvan kriosonda povredi riblje srce na način koji oponaša srčani udar kod ljudi, a posle izvesnog vremena je srce pregledano da bi se saznalo kako su reagovale ove dve vrste riba. Zebrice su imale imuni odgovor koji se javlja u virusnim infekcijama - tzv. interferonski odgovor koji je izostao kod medake.

Studija je dokumentovala razlike u ponašanju imunih ćelija, i promene u strukturi i sastavu srca: medaki nedostaje određena vrsta mišićnih ćelija, važna za regeneraciju tkiva koja je prisutna kod zebrica.

Zebra ribica Foto: Shutterstock7NERYXCOM

Kako zebrice leče oštećeno srčano tkivo

Biolozi pretpostavljaju da su preci ovih riba i još nekih životinja mogli da regenerišu svoja srca nakon povrede, ali se to s vremenom izgubilo. Njihov cilj u budućim istraživanjima će biti da shvate zašto su organizmi izgubili ovu sjajnu osobinu.

Studija pokazuje da sposobnost zebrice da se regeneriše srce ima neke veze sa njenim imunološkim sistemom, ali je za razumevanje ovog modela potrebno više istraživanja. Daleko više makrofaga, specijalizovanih imunih ćelija je kod zebrice migriralo na mesto rane nego kod medake i, za razliku od medake, zebrica formira prolazni ožiljak koji se ne kalcifikuje u kruto tkivo. Naučnici pretpostavljaju da specijalizovane ćelije makrofaga dođu do rane i počnu da stimulišu rast novih krvnih sudova. S vremenom novi mišić zamenjuje oštećeno srčano tkivo i srce zaceljuje.

(Attheu.Utah/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jato riba liči na drevnog morskog demona

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari