• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više mladih Kineza bira ljubimce umesto dece: Do 2030. godine populacija pasa i mačaka biće 70 miliona

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Naša generacija nema želju za decom, jer nam kućni ljubimci prave društvo i ispunjavaju deo života koji bi zauzimala deca", tvrde mladi parovi

  • 1
Vlasnica mačke u Kini Foto: Shutterstock/imtmphoto

Kinesko tržište kućnih ljubimaca pokazuje ogroman rast usled demografskih promena i stavova prema rađanju dece. Populacija kućnih ljubimaca u Kini biće skoro dvostruko veća od populacije dece do 2030. godine, jer mladi Kinezi još ne žele da zasnivaju porodice, navodi investiciona banka Goldman Saks u nedavno objavljenoj istraživačkoj belešci.

Urbana populacija kućnih ljubimaca do kraja decenije će dostići preko 70 miliona, dok će broj dece mlađe od četiri godine pasti na manje od 40 miliona.

Najvažnije je zadovoljenje potreba kućnih ljubimaca

Ovaj rastući trend je primećen na Pet Fair Asia, petodnevnom sajmu u Šangaju koji je završen u nedelju 25. avgusta. Događaj na kome su ljubimci bili zvezde, a fokus je bio na zadovoljavanju njihovih potreba, organizatori su reklamirali kao najveću izložbu te vrste u azijsko-pacifičkom regionu. Izložba je ove godine bila posećenija za 10 do 12 posto, mnogi izlagači su povećali svoja ulaganja i zauzeli svih 17 stalnih hala Šangajskog novog međunarodnog izložbenog centra, čak su se proširili u sedam dodatnih hala.

"Ovde sam da nabavim proizvode za kućne ljubimce, uglavnom posip za mačke i organsku hranu za mace svojih klijenata u jugoistočnoj Aziji", rekao je gospodin Pol Liu, direktor prodaje u kompaniji za kućne ljubimce "Floofs & Fluff". On kaže da u Kini postoji mnogo fabrika koje nabavljaju sirovine odličnog kvaliteta po nižim cenama.

Mačka u Kini Foto: Shutterstock/CatherineScarlett

Vrtoglavi razvoj usluga za kućne ljubimce

Početkom druge decenije 21. veka, populacija kućnih ljubimaca u Kini počela je enormno da raste. Mnoge od tih životinja su ono što bismo smatrali "starijim građanima", tako da se linije usluga razvijaju kako bi obezbedile udobnost starijim životinjama.

Sve je više mladih parova bez dece i mladih profesionalaca samaca koji postaju vlasnici kućnih ljubimaca. Reč je o cifri od 40 do 50 miliona kućnih ljubimaca, pa postoji mnogo potencijala u okviru industrijske proizvodnje potrepština za ljubimce.

Vlasnik psa u Kini Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

"Nemamo nameru da rađamo decu"

Gospođa Liu Jinghui i njen suprug tipični su predstavnici rastuće populacije vlasnika kućnih ljubimaca u Kini. Par se venčao pre tri godine: nekadašnji ljubitelji pasa, oni sada obožavaju par mačaka i ne razmišljaju o deci.

Godinama se stopa fertiliteta u Kini kretala oko jednog porođaja po ženi, što je daleko od 2,1 rođenja potrebnih da bi se stanovništvo Kine održalo stabilnim. U gradovima kao što je Šangaj, stopa fertiliteta je još niža i kreće se oko 0,6 porođaja po ženi.

"Naša generacija nema želju da rađa decu. Kućni ljubimci nam prave društvo i ispunjavaju onaj deo života koji bi zauzimala deca", smatra gospođa Liu. Ona kaže da je odgajanje mačke skoro kao podizanje deteta: kad ugleda stvari namenjene mačkama, bez razmišljanja kupuje sve što je dobro za njih.

(Chanelnewsasia/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Verovali ili ne: Šetao je sa psom ulicom a onda mu je mačka pala na glavu sa zgrade i slomila vrat

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. avgust 2024. | 15:00

    "bira ljubimce umesto dece" - ДОБРА вест.