• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teško povređen pas napravio par koraka posle transfuzije krvi: Pretužan snimak ljubimca u zavojima

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto neki psi primaju transfuziju i koji su uslovi za ljubimce donatore

  • 0
Pas povreda i transfuzija Foto: Printskrin/Instagram/haven_retreate

Tragom objave na Instagramu, u kojoj je postavljen video zapis psa obavijenog zavojima, pročitali smo da je ljubimac dobio transfuziju krvi nakon koje je uspeo da se podigne na noge i stoji nekoliko sekundi.

Snimak povređeng i nemoćnog psa koji se zove Gabrijel upotpunjuje brižni veterinarski tehničar koji ga budno pazi, stojeći u pripravnosti da se životinja ne sruši usled slabosti.

Ipak, i par koraka koje je pas napravio zahvaljujući transfuziji mnogo znače.

Zašto je kućnim ljubimcima potrebna transfuzija krvi?

Kao i ljudi, psi i mačke mogu zahtevati transfuziju krvi u situacijama kao što su: ozbiljna trauma koja uzrokuje gubitak krvi, gubitak krvi tokom operacije, kancer, poremećaji zgrušavanja i krvarenja, usled problema zbog toksina koji izazivaju krvarenje, kao što su mamac za pacove i ujed zmije...

Kućni ljubimci mogu da pomognu u spasavanju života drugih kućnih ljubimaca davanjem krvi. Da bi ljubimac dao krv, vlasnik mora dati saglasnost, a ljubimac mora ispunjavati određene fizičke uslove.

U pojedinim zemljama važe sledeća pravila za psa donatora krvi: on treba da bude težak preko 20 kg, starosti između jedne i 8 godina, da bude zdrav, smirenog temperamenta, da je primio neophodne vakcine i tretmane za čišćenje od parazita i da sam nikad nije primio transfuziju.

Većina veterinara ima posebne zahteve za pse davaoce krvi koji trebada budu krupni i zdravi, težine pedesetak kilograma. Psi moraju da budu prijateljski raspoloženi, negativni na zarazne bolesti koje se prenose krvlju (lajmska bolest, srčani crv i slično). Psi mogu biti davaoci krvi samo jedanput u tri nedelje.

Posle davanja krvi, pas donator treba da izbegava naporne aktivnosti 24 sata, da ne juri po dvorištu ili prirodi i da ima dovoljno vode za piće. Letargija, smanjen apetit, mučnina, krvarenje sa mesta prikupljanja krvi, nekoordinisani pokreti, preobilno lučenje pljuvačke i preterano lizanje usana su znaci zbog kojih treba odmah odvesti psa kod veterinara.

(Instagram/Kb.rspca/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Doberman mirno sedi dok ga mališan "pregleda": Sve je bolje nego veterinar

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari