• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog gladi u Namibiji vlast razmatra drastičan potez: Na korak do odstrela više od 700 divljih životinja

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored slonova, na spisku za odstrel su i nilski konji, bivoli, impale, plavi gnu, zebre i eland antilope čije će meso biti podeljeno stanovništvu

  • 0
Divlje životinje u Africi Foto: Shutterstock/Mongkolchon Akesin

Sušom pogođena Namibija planira da odstreli preko 700 divljih životinja, uključujući 83 slona, i da podeli njihovo meso ljudima koji se bore da se prehrane.

Ministarstvo životne sredine kaže da će se odstrel obaviti u parkovima i komunalnim oblastima gde, prema verovanju zvaničnika, broj životinja premašuje raspoložive pašnjake i zalihe vode.

Osim slonova, životinje koje su na spisku su nilski konji, bivoli, impale, plavi gnuovi, zebre i eland antilope.

Ministarstvo kaže da je zbog suše došlo do učestalijih sukoba ljudi i divljih životinja i da će se odstrel vršiti u oblastima sa visokorizičnim konfliktnim situacijama, posebno sa slonovima.

Južna Afrika se suočava sa najvećom sušom u poslednjih nekoliko decenija, a Ujedinjene nacije kažu da je Namibija prošlog meseca iscrpela 84 odsto svojih rezervi hrane. Očekuje se da će skoro polovina stanovništva ovog dela Afrike iskusiti visok nivo nestašice hrane u narednim mesecima.

Aktivisti za prava životinja izrazili su zabrinutost zbog odstrela koji se navodno sprovodi bez procene ekonomskog ili ekološkog uticaja i već su pokrenuli peticiju kojom traže da se planovi odstrela životinja obustave.

(Africanews/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hijena napala nilskog konja: Mislila je da je mrtav, a malo je falilo da ona to postane

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari