• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potvrđen prvi slučaj bolesti plavog jezika u Britaniji: Upozorenje o virusu koji primorava na stalno kretanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oboljenje se manifestuje groznicom, lezijama, otocima i porivom životinje da konstantno hoda zbog čega je nazvana i "bolest plesanja"

  • 0
Ovca Foto: Shutterstock/Alex Popov

Bolest plavog jezika širi se evropskim stadima goveda i po prvi put identifikovana je u Velikoj Britaniji. Smrtonosni virus, koji prenose insekti, otkriven je na farmi u Velikoj Britaniji: on izaziva groznicu, otoke i poriv da se životinja stalno kreće zbog čega je nazvana i "bolest plesanja". Virus plavog jezika stvara lezije po celom telu, izazivajući neplodnost i hromost.

Prvi britanski slučaj bolesti plavog jezika identifikovan je na farmi u Hadiskou, u južnom Norfolku, gde je jedna ovca bila pozitivna. To je pokrenulo masovnu kontrolu farmskih životinja u krugu od 20 kilometara kako bi se ograničilo kretanje određene vrste stoke. Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (DEFRA) potvrdilo je da ispituje da li se ovaj virus već proširio.

Virus oboljenja plavog jezika prenose mušice na goveda, koze i ovce, a nedavne blage temperature i vremenski uslovi izazvale su enorman porast njihovog broja. One su bukvalno pokosile stada u Holandiji i Nemačkoj, sa više od 4.000 ovaca i drugih goveda zaraženih u poslednja tri meseca.

Iako virus ne može da zarazi ljude, stručnjaci su pozvali uzgajivače stoke širom Britanije da budu oprezni zbog znakova infekcije koja bi mogla da uništi populaciju ovaca u najvažnijem trenutku ciklusa uzgoja.

Zamenica glavnog veterinara u Velikoj Britaniji Ela Braun kaže da "plavi jezik ne predstavlja pretnju po ljudsko zdravlje ili bezbednost hrane, ali može da utiče na stočne farme i da izazove probleme sa produktivnošću". Vlasnici farmi i veterinari su pozvani da prijave svaku sumnju na pojavu bolesti.

DEFRA je upozorila da, uz trenutne vremenske uslove, postoji "visok rizik od daljeg širenja" bolesti u Velikoj Britanij i pojačan je nadzor nad domaćim životinjama kako bi se uočili potencijalni znaci infekcije. Omogućeno je i besplatno testiranje za životinje koje se kreću iz zemalja visokog rizika u Veliku Britaniju ili na tržišta na kojima britanski kupci kupuju domaće životinje.

Iako prvenstveno utiče na ovce, širenje virusa će uticati na kretanje mnogih životinja koje se takođe mogu zaraziti, uključujući goveda, jelene, kamile, lame i alpake. Bolest plavog jezika ne pogađa sve podjednako: neke životinje imaju niži prinos mleka, dok druge mogu doživeti bolnu smrt. Zaražene životinje za sada su uglavnom ovce koje pokazuju hromost, respiratorne probleme ili lezije na licu.

(Mirror/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preslatke su, daju mnogo mleka, ali imaju jednu manu: Mini krave osvajaju svet

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari