• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ponekad im je dovoljna samo lepa reč i nežan dodir, ali ih je juče čitav svet držao kao malo vode na dlanu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan pasa, koji je osmislila aktivistkinja Kolin Pejdž 26. avgusta, juče "napunio" 20 godina

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/MarBom

Internacionalni dan pasa je za nama: svakog 26. avgusta je poseban dan naših krznenih prijatelja kojima ukazujemo počast na svaki mogući način.

Možete li da poverujete da su psi sa nama najmanje 14.000 godina? Dobro je da je tako, jer šta bismo bez naših vernih, raspoloženih i uvek iskrenih prijatelja?

Svetski dan pasa je 2004. osmislila Kolin Pejdž, sa ciljem podizanja svesti o vrednostima suživota psa i čoveka u domu i udomljavanja napuštenih životinja koje se nalaze u azilima i prihvatilištima. Osim toga, Svetski dan pasa promoviše vlasništvo nad psima svih rasa, čistih i mešanih. Dan svih pasa sveta ujedno je i dan kad svi ničiji psi na svetu imaju mogućnost da postanu deo nečije porodice i budu voljeni.

Praznik svih pasa osmislila je Kolin Pejdž, zagovornik prava životinja i stručnjak za životni stil koji podrazumeva suživot sa psom. Ona je ustanovila ovaj dan kako bi svi psi sveta dobili najmanje pet svojih minuta, ali i da bi skrenula pažnju na rastući broj pasa u azilima i podstakla udomljavanje onih koji tek treba da nađu dom. Tog datuma, 26. avgusta je i porodica Kolin udomila desetogodišnjeg psa po imenu Šelti.

Od prve proslave 2004. godine, Dan pasa se obeležava masovno širom sveta, a 2013. kao praznik je upisan u njujorško zakonodavstvo i može se videti na veb stranici Senata države Njujork.

Od prvog dana obeležavanja Dana pasa, procenjuje se da je oko milion ljubimaca spaseno udomljavanjem u SAD. Kolin Pejdž skrenula je pažnju na višestruke načine na koje psi doprinose našem društvu. Oni stavljaju svoje živote na kocku kako bi pomogli organima zakona da pronađu eksplozivne naprave, narkotike i druge opasne predmete do pružanja pomoći unesrećenima, žrtvama nesreća i prirodnih katastrifa, sve do uloge pravih dijagnostičara: današnji psi čak mogu da identifikuju najteže bolesti kod pacijenata.

Azil prihvatilište za pse pas dog shelter Foto-ilustracija: Shutterstock

Dan posvećen svim psima na svetu nastavlja da raste i o njemu se svake godine naširoko izveštava u medijima.

Azili su mesta na kojima cilj Svetskog dana pas treba najviše da dođe do izražaja. Bilo da ste rešili da od juče volontirate u nekom prihvatilištu za pse, uplatite donaciju ili pošaljete azilima džakove sa hranom, odabrali ste da učinite dobro delo koje neće ostati nezapamćeno.

Plemeniti ljudi ne zaustavljaju se samo na jednom dobrom delu, već ga ponavljaju, a kad je reč o psima, ponekad samo lepa reč i dodir rukom može da im pomogne.

(Nationaltoday/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Kada čeljad nisu besna, kuća nije tesna": Način na koji ovi psi jedu će vas oduševiti

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari