• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Afrički divlji pas je veliki skoro kao vuk, starosedelac je podsaharske Afrike i pripadnik ugrožene vrste

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan afričkih divljih pasa obeležava se svake godine 26. avgusta

  • 0
Afrički divlji psi Foto: Shutterstock/Sash Mik

Svetski dan divljih pasa obeležava se svake godine 26. avgusta. Divlji psi, poznati i kao afrički divlji psi ili afrički lovački psi, starosedeoci su podsaharske Afrike. Njihov plen su gazela, impala, gnu, bradavičasta svinja i druge male životinje. Ovi psi iz divljine su izuzetno ranjivi na ljudske napade i sve jaču poljoprivrednu ekspanziju.

Pretnje opstanku divljih pasa su mnoge: izvršni direktor Zavoda za očuvanje divljih pasa i konzervator Piter Blinston izjavio je da "gubitak kvalitetnog staništa i krivolov predstavljaju najveće probleme preživljavanju divljih pasa koji će izumreti još za naših života ako se ne preduzmu mere za rešavanje ovih pretnji".

Divlji psi (afrički divlji psi), latinskog imena Lycaon pictus, najveći su pripadnici reda Candidae u Africi i drugi po veličini na svetu posle vukova. Pre nekoliko godina, najmanje 500.000 divljih pasa lutalo je bespućima afričkog kontinenta, ali ih je u divljini sada ostalo oko 6.600.

Ova vrsta navedena je kao ugrožena na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). U Afričkoj fondaciji za divlje životinje pojedinci i organizacije su posvećeni zaštiti divljih pasa, usled pretnji kao što su krivolov, gubitak staništa i fragmentacija staništa.

Od 2017. do 2027, Zavod za očuvanje divljih pasa sprovodi istraživanje u dolini Mid-Zambezi kako bi stekao uvid u demografiju populacije divljih pasa, njenu ekologiju i njen genetski sastav. U dolini Mid-Zambezi se, između ostalih, nalaze zaštićena područja kao što su Nacionalni park Mana Puls, safari oblast Čevor, Sapi safari oblast i Hurungve safari oblast.

Iskusni konzervator Blinston nepokolebljiv je u mišljenju da obrazovanje i kampanje za podizanje svesti o važnosti divljih pasa na našoj planeti imaju ključnu ulogu u postizanju promene mišljenja i ponašanja koja je potrebna da bi postojao trajni uticaj na očuvanje ovih životinja. Blinston je naglasio potrebu da zajednice u oblastima bogatim divljim životinjama dobiju opipljive koristi od divljih životinja kako bi se posvetile naporima za njihovo očuvanje.

(Internationaldays/AWF/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sam protiv svih: Borba nilskog konja i gladnih afričkih pasa

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari