• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studija pokazala šta se dešava u telu i duši vašeg psa kad mu kažete "Volim te"

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanje takođe iznosi pet jednostavnih načina kojima pas izražava naklonost i poverenje prema vlasniku

  • 0
Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/fast-stock

Da li ste se ikada zapitali koliko vas pas zaista voli?

U studiji koju je sproveo Canine Cottages, četiri različita psa dobila su posebne ogrlice za praćenje otkucaja srca kako bi se saznalo šta ih uzbudi kad komuniciraju sa svojim vlasnicima. Kombinujući podatke o praćenju otkucaja srca ova četiri psa tokom sedam dana, prosečni broj otkucaja njihovih srca bio je 67 otkucaja u minuti. Ali, kada bi im vlasnici rekli: "Volim te", njihov "puls" naglo bi porastao za 46 posto i dostigao 98 otkucaja u minuti!

Istraživanje je takođe pokazalo da na stabilizaciju broja otkucaja srca utiče maženje. Prema studiji, otkucaji srca pasa u minuti smanjili su se u proseku za 23 posto - sa 67 na 52 - dok su ih vlasnici mazili.

U studiji su praćeni i otkucaji srca vlasnika kako bi se uporedilo koliko vole svoje ljubimce: rezultati su pokazali da se broj otkucaja srca vlasnika povećao u proseku za 10 procenata kada bi videli svog psa nakon izvesne pauze.

Pas pokazuje naklonost prema vlasniku najčešće na ovih pet načina.

Pas i vlasnica Foto: Shutterstock/Iryna Kalamurza

* Pas koji se sklupča pored svog vlasnika, u njegovom krilu ili kraj njegovih nogu, jasan je i očigledan znak ljubavi, jer psi ovo čine samo sa ljudima pored koji se osećaju prijatno.

* Kada se psi pozdravljaju, oni mašu repom napred-nazad, skaču i vrte se dok gledaju prema onome koga vole.

* Psi izražavaju naklonost tako što donesu igračku, signalizirajući da imaju dovoljno poverenja u osobu da se igra sa njima.

* Ako pas pokaže stomak, ili spava na leđima sa podignutim grudima, to je znak poverenja i ljubavi: ovaj položaj ukazuje na to da pas veruje ljudima oko sebe dovoljno da se stavi u ranjiv položaj.

* Pas će pokazati ljubav tako što će doći kod nekoga kome veruje, podići šapu ili ležati pored nekoga sa glavom u krilu.

Neverovatno je da se otkucaji srca naših pasa povećavaju kada im kažemo da ih volimo i da se njihov puls smiri kad ih mazimo. Osim toga, zanimljivi su svi divni načini na koje naši ljubimci pokazuju svoju ljubav prema nama. Iz ovih podataka sada možemo zvanično reći da nas naši psi zaista vole!

(People/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Samo proveram da li si tu: Pas na šišanju nije skidao pogled sa vlasnice

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari