• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatno naučno otkriće: Pogledajte snimak leteće veverice koja u mraku svetli ružičastim sjajem

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mala šumska životinja ima zapanjujuću tajnu koja postaje vidljiva samo pod jednim uslovom

  • 0
Leteća veverica Foto: Shutterstock/dailymotor

Leteće veverice su noćni sisari koji žive u šumovitim predelima severnih delova naše planete. Uprkos tome što su nazvane letećim, one ne mogu da lete, ali su sposobne za spektakularne vazdušne podvige zahvaljujući jedinstvenim rukama i nogama. Ipak, jedna od neverovatnih činjenica o ovoj životinjici je njena sposobnost da emituje ružičastu svetlost koja je vidljiva pod UV zracima.

"Leteće veverice pre bi mogle da se nazovu "klizajućim", napisala je Nacionalna federacija za divlje životinje SAD na informativnoj stranici o životinjama. "One nisu sposobne za istinski let, poput ptice ili slepog miša, već klize: one imaju posebnu membranu između prednjih i zadnjih nogu koja im omogućava da klize kroz vazduh između drveća".

Neverovatne sposobnosti klizanja nisu jedino što ove veverice umeju: ispostavilo se da ove male životinje imaju zapanjujuću tajnu koju možete otkriti samo ako imate posebno svetlo.

"Jedna izvanredna činjenica o južnim letećim vevericama je da sijaju ružičastom bojom pod ultraljubičastim svetlom", piše u postu Centra za divlje životinje Northwoods.

Zoolozi su pokušali da saznaju zašto leteće veverice imaju ovu iznenađujuću osobinu, ali još nema nikakvih rezultata. Neke teorije kažu da bi im to pomaže da izbegnu predatore tako što ih zbunjuju bojom, a možda je to i način da komuniciraju sa drugim letećim vevericama.

U svakom slučaju, njihovo roze luminiscentno krzno zaista izgleda zapanjujuće.

Leteća veverica nije jedina životinja koje svetli u mraku: škorpije, kljunari i riba zmaj takođe imaju ovu sposobnost zahvaljujući bioluminiscenciji što znači da životinja sija zahvaljujući hemijskoj reakciji u njihovom telu, ili biofluorescenciji koja je rezultat toga što životinja upija sunčevu svetlost.

Bez obzira na način na koji životinje "isijavaju", rezultati su zaista očaravajući.

Možda će jednog dana istraživači otkriti zašto leteće veverice poprimaju roze boju pod ultraljubičastim svetlom. Do tada, svi ćemo se pitati zašto i kako to rade dok budemo uživali u pogledu na njih iz daljine.

(Thedodo/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kada bi svako od nas imao ovakvo društvo za putovanja, ceo svet bismo obišli

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari