• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Zambiji uginulo 400 pasa: U hrani za ljubimce pronađen aflatoksin, ljubimci jeli kontaminiran kukuruz

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasti pokrenule istragu, uzeti uzorci iz 10 mlinskih kompanija koje proizvode hranu za pse i brašno za ljudsku upotrebu

  • 0
Pas i kukuruz Foto: Shutterstock/Ivan Kovbasniuk

"Alarmantan broj" od 400 pasa uginuo je prošlog meseca u Zambiji nakon što su jeli kontaminirani kukuruz, a u opasnosti nisu samo psi, već i ljudi, saopštio je ministar zdravlja ove zemlje Elaja Mučima. On je izjavio da je u polovini od 25 uzoraka, uzetih od mlinskih kompanija, otkriven izuzetno visok nivo aflatoksina, otrovne supstance koju proizvode gljivice.

Kukuruz je osnovna hrana u Zambiji, a ministar Mučima je rekao da su rezultati testa "zabrinjavajući zbog nekoliko zdravstvenih implikacija na stanovništvo“. Svetska zdravstvena organizacija kaže da postoje dokazi da aflatoksin može da bude jedan od uzročnika kancera jetre kod ljudi.

Vlasti Zambije su pokrenule istragu o snabdevanju kukuruzom u zemlji nakon što je zambijski Diamond TV otkrio da su stotine pasa uginule zbog trovanja aflatoksinom. Sumnja se da su psi uginuli nakon što su jeli hranu za ljubimce koja sadrži kontaminirani kukuruz. Uzeti su uzorci iz 10 mlinskih kompanija koje proizvode hranu za pse na bazi kukuruza i prerađuju zrno za proizvodnju kukuruznog brašna koje konzumiraju ljudi.

Ministarstvo zdravlja nije prijavilo nijedan smrtni slučaj ljudi zbog kontaminiranog kukuruza. Međutim, izvori iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Zambije kažu da trenutno pokušavaju da utvrde da li je kontaminirani kukuruz uticalo na širu populaciju. Nakon istrage, sporne zalihe kukuruznog brašna su povučene, a kompanijama su poslata obaveštenja o zapleni zaliha, izjavio je Mučima koji nije imenovao ove kompanije ili bilo koje specifične marke kukuruznog brašna.

Pre izveštaja Diamond TV samo je Farmfeed, kompanija za preradu hrane za pse, opozvala svoje proizvode.

U saopštenju za medije, Mučima je rekao da su klimatske promene i uticaj nedavne suše u Zambiji "pogoršali pojavu aflatoksina ove sezone". Kao i veći deo Južne Afrike, Zambiju je ove godine pogodila teška suša: procenjuje se da su pogođeni usevi oko milion poljoprivrednika, a zalihe kukuruza u zemlji su i dalje kritično niske. Kukuruz obezbeđuje oko 60 posto dnevnog unosa kalorija stanovništva Zambije što izaziva zabrinutost političara i javnosti zbog kontaminiranih serija.

Vlada Zambije kaže da je 400 pasa uginulo zbog prisustva toksina u nekim brendovima kukuruznog brašna, a jedan od vlasnika koji je zbog ovog problema, za samo jednu nedelju, izgubio čak 6 pasa je i Sandej Čanda, opozicioni član Parlamenta.

Korisnici društvenih mreža postavili su pitanje zašto ministar zdravlja nije imenovao brendove kukuruznog brašna koji su povučeni sa tržišta, jer "imaju pravo da znaju čime hrane svoje porodice".

Udruženje mlinara Zambije, koje predstavlja mlinarske kompanije širom zemlje, saopštilo je da se još istražuje izvor kontaminirane žitarice, uz pojačani nadzor nad proizvodom na tržištu. Ranije u zemlji nisu vršena testiranja, jer je ovo prvi slučaj visoke koncentracije aflatoksina u nekoj namirnici.

(BBC/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prošlo je kroz Tantalove muke, a samo je trebalo da popije lek: Kakva agonija malog kučeta

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari