• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrada od 15.000 dolara za informacije o uništenom gnezdu zaštićenog beloglavog orla u Teksasu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američka služba za ribe i divlje životinje prošle godine ponudila iznos od 1.500 dolara, Centar za biološku raznovrsnost SAD nedavno povećao nagradu za 13.500 dolara

  • 0
Beloglavi orao Foto: Shutterstock/Daniel Simmank

Centar za biološku raznovrsnost SAD nedavno je ponudio nagradu od 15.000 dolara za informacije koje bi dovele do saznanja ko je prošle godine uništio gnezdo beloglavog orla koji predstavlja simbol Amerike.

Aktivno gnezdo beloglavog (ćelavog) orla nalazilo se severno od Dalasa: Američka služba za ribu i divlje životinje prošle godine ponudila je nagradu za otkrivanje počinioca od 1.500 dolara, a Centar je nedavno povećao iznos za 13.500 dolara.

"Ogorčen sam zbog uništenja ovog orlovskog gnezda, a počinilac treba da bude izveden pred lice pravde, jer je povredio američku nacionalnu pticu“, rekao je Vil Harlan, viši naučnik u Centru za biološku raznovrsnost. Ko god da je počinio ovaj kukavički čin, treba da odgovara. Zločin nad divljim životinjama je potpuno neprihvatljiv i nadam se da će neko istupiti sa informacijama."

U februaru 2023. godine, jedan zabrinuti građanin prijavio je aktivno gnezdo "ćelavog" orla na privatnom imanju, a dok je čuvar divljači u Teksasu obilazio teren, primetio je dva orla u gnezdu. Tokom posete licu mesta nekoliko dana kasnije, specijalni agenti iz Kancelarije za sprovođenje zakona Službe za ribu i divlje životinje potvrdili su da je gnezdo uništeno.

beloglavi orao Foto: Pixabay

Beloglavi orlovi i njihova gnezda su zaštićeni federalnim Zakonom o pticama selicama i Zakonom o zaštiti beloglavog orla. Prema ovim sktima, nezakonito je ubijati, uznemiravati ili povrediti orla, njegova gnezda ili jaja. Kršenje ovih zakona povlači oštre kazne, uključujući novčane kazne do 250.000 dolara i dve godine zatvora. Ovi propisi naglašavaju vitalnu važnost očuvanja beloglavih orlova i njihovih staništa.

Beloglavi orlovi borave u Teksasu cele godine, formirajući doživotna partnerstva dok zajedno odgajaju mladunce. Ovi parovi obično se vraćaju u ista gnezda dugi niz godina, što ovaj primer čini još tragičnijim.

Snažne veze i posvećenost koju ovi orlovi pokazuju prema porodici naglašavaju kritičnu potrebu da se zaštite njihova staništa. Ove veličanstvene ptice nekada su bile na ivici izumiranja, ali zahvaljujući posvećenim naporima za očuvanje, njihova populacija se značajno oporavila i beloglavi orao je 2007. godine uklonjen sa liste ugroženih vrsta. Međutim, on je i dalje zaštićen saveznim zakonom i neophodni su kontinuirani napori za očuvanje i održanje njegove populacije. Pretnje kao što su uništavanje staništa i toksini iz životne sredine nažalost ostaju, tako da je oprez u zaštiti ovih veličanstvenih ptica i dalje važan.

Svako ko ima bilo kakve informacije o uništenju gnezda beloglavog orla treba da kontaktira Službu za sprovođenje zakona u Fort Vortu u Teksasu ili dežurnu liniju za intervencije protiv lovokradica Odeljenja za parkove i divlje životinje Teksasa. Pozivaoci mogu ostati anonimni.

(Worldanimalnews/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lovci slučajno ustrelili orla: Borba za njegov život je trajala 90 minuta, ali je spasen

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari