• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Orangutani pred iščezavanjem: Stradaju u požarima, love ih zbog mesa, raseljavaju i kradu njihove bebe

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaki 19. avgust u svetu se obeležava kao Međunarodni dan orangutana, najpoznatije žrtva industrije palminog ulja

  • 0
Orangutan Foto: Shutterstock/SANDARU-KGL

Svaki 19. avgust u svetu se obeležava kao Međunarodni dan orangutana, najpoznatije žrtva industrije palminog ulja čija je populacija u divljoj prirodi između 55.000 i 65.000 primeraka.

Orangutan, koga zovu i "starac iz šume", živi u gustim tropskim džunglama, ali se decenijama suočava sa problemima koji dovode njegovu vrstu do izumiranja. Krčenje šuma najveći je problem i pretnja opstanku ovog miroljubivog majmuna, stoga je Međunarodni dan orangutana ustanovljen da bi se podigla svest o ugroženosti vrste i preduzeli napori za sprečavanje njenog nestanka s lica Zemlje.

Ovaj događaj podstiče svetsku javnost da deluje u očuvanju ove jedinstvene vrste i njihovog prirodnog staništa. Nedavne studije procenjuju da bi se broj orangutana mogao značajno smanjiti na oko 47.000 do 2025. godine.

Orangutani izmešteni iz prirodnog prebivališta umiru od gladi, stradaju u požarima i usmrćuju ih radnici na plantažama, smatrajući ih štetočinama.

Krivolov novorođenčadi orangutana, zbog ilegalne trgovine egzotičnim kućnim jubimcima i lov na njihovo meso, takođe ugrožava egzistenciju ovih dobrodušnih velikih majmuna.

(Internationaldays/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 34 miliona ljudi pogledalo je ovaj video za dan: Otišla u Zoo vrt, vratila se viralna i bez naočara

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari