• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džinovska panda, 19-godišnja Jing Jing, na svet donela blizance i postala najstarija majka ove vrste na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žensko mladunče teško je 122 grama, a mužjačić ima svega 112 grama, oboje su pod 24-časovnim nadzorom i veoma su krhki

  • 0
Panda bebe Ocean Park Hong Kong Foto: Tanjug/AP/Ocean Park Hong Kong

Džinovska panda iz Hong Konga donela je na svet blizance i tako postala najstarija majka ove vrste životinje na svetu. Panda Jing Jing rodila je u četvrtak jedno muško i jedno žensko mladunče u Oušn Parku, tematskom parku u kome ona i njen partner Li Li žive od 2007. godine. Blizanci su rođeni dan pre nego što je Jing Jing napunila 19 godina, što je ekvivalentno broju 57 u ljudskim godinama.

"Ovo rođenje je prava retkost, posebno ako se ima u vidu da je Jing Jing najstarija zabeležena džinovska panda koja je imala uspešan prvi porođaj", izjavio je Paulo Pong, predsednik korporacije Ocean Park, u izjavi za medije koju je dao kasno uveče, u četvrtak 15. avgusta.

Žensko mladunče, težine 122 grama, rođeno je prvo, a sat kasnije, svet je ugledao i mužjačić od samo 112 grama. Park je saopštio da su mladunci pod 24-časovnom intenzivnom negom i da neće biti prikazani javnosti nekoliko meseci. Mladunci su "trenutno veoma krhki i treba im vremena da se stabilizuju", naveo je Park, "posebno ženkica koja ima nižu telesnu temperaturu, slabije plače i manje jede".

Panda Jing Jing, čija je trudnoća potvrđena tek u nedelju i nije objavljena u javnosti, provela je više od pet sati na porođaju.

"Kao prvorotka, Jing Jing je bila nervozna tokom celog procesa, što je razumljivo", navodi se u saopštenju Parka. "Provela je veći deo vremena ležeći na zemlji, u grčevima".

Džinovske pande imaju lošu reprodukciju, posebno u starijim godinama, a trudnoću ženke teško je otkriti. Ipak, programi veštačkog uzgoja pandi beleže sve više uspeha, a ovi medvedi su poslednjih godina unapređeni iz "ugrožene vrste" u "ranjivu".

Nemačka pande Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn

Ocean Park je rekao da je Jing Jing počela da pokazuje simptome trudnoće tako što je imala slabiji apetit, više se odmarala i pokazivala je promene u hormonalnim nivoima, krajem jula. Mladunci pande su začeti prirodnim putem kada su se Jing Jing i Li Li uspešno parili u parku u martu. Jing Jing dotad nije uspela da zatrudni, uprkos višestrukim pokušajima prirodnog parenja, kao i veštačke oplodnje.

U izjavi o rođenju pandi, gradonačelnik Hong Konga Džon Li izrazio je zahvalnost kineskoj centralnoj vladi što je poslala Jing Jing i Li Lija u Hong Kong. On je u julu najavio da će Peking poslati još jedan par pandi u Hong Kong, a njihov dolazak se očekuje ove godine.

Džinovske pande su endemska vrsta Kine i smatraju se nacionalnim simbolom, a Peking je nedavno počeo da oživljava svoju dugogodišnju "diplomatiju pande", kao sredstvo za promovisanje prijateljskih odnosa sa SAD i drugim zemljama sveta. Prvi par džinovskih pandi u poslednje dve decenije stigao je u San Dijego u junu iz jugozapadne Kine. Očekuje se da će ove godine u Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu stići još dve džinovske pande.

Nemačka pande Foto: Tanjug/AP/Sebastian Gollnow

Ultrazvučnim pregledom pande Meng Meng iz berlinskog zoološkog vrta utvrđeno je da buduća mama takođe očekuje blizance, saopštio je zoo vrt, a mladunci bi trebalo da se rode do kraja meseca.

(NBCNews/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rodila se pandica: Dirljiv i poseban snimak rođenja džinovske pande

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari