• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na jugu Kine otkriven fosil nove vrste puža: Šišanija stara pola milijarde godina liči na trulu plastičnu kesu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izumrla morska životinja, pronađena u kineskoj provinciji Junan, menja saznanja o ranim fazama evolucije mekušaca, tvrde naučnici

  • 0
Puž iz Kine Foto: G Zhang/L Parry

Naučnici su otkrili fosile nove vrste izumrlih morskih mekušaca (Shishania aculeata) iz istočne provincije Junan u južnoj Kini koji datiraju iz perioda ranog kambrijuma, pre otprilike 514 miliona godina. Ovo otkriće je zapanjujuće, jer pokazuje da su najprimitivniji mekušci bili ravni puževi bez školjki, prekriveni zaštitnim bodljikavim oklopom. Nalazi koje je napravio tim istraživača, uključujući naučnike sa Univerziteta u Oksfordu, objavljeni su u časopisu Science.

Evolucija mekušaca

Današnji mekušci pojavljuju se u različitim oblicima i uključuju puževe i školjke, kao i veoma inteligentne životinje lignje i hobotnice. Ova raznolikost mekušaca evoluirala je veoma brzo tokom kambrijumske eksplozije, ali pre ovog perioda nema mnogo fosila koji svedoče o evolucionim promenama kod mekušaca, objašnjava koautor studije profesor Luk Pari.

Pokušaj otkrivanja izgleda zajedničkog pretka različitih životinja - recimo lignje i ostrige - veliki je izazov evolucionim biolozima i paleontolozima. Šišanija pruža jedinstven pogled na vreme u evoluciji mekušaca za koje ima vrlo malo fosila: izgled šišanije govori da su najraniji preci mekušaca bili oklopni bodljikavi puževi. Nova vrsta je pronađena u izuzetno dobro očuvanim fosilima iz istočne provincije Junan u južnoj Kini. Na primercima se vidi da je osnova životinje bila gola, sa mišićavim "stopalom" sličnom onome koji imaju današnji puževi.

Šišanija je ovom "nogom" puzala po morskom dnu pre više od pola milijarde godina. Za razliku od većine mekušaca, šišanija nije imala školjku koja bi joj prekrivala telo, što ukazuje na veoma ranu fazu u evoluciji mekušaca.

"Isprva smo je zvali "plastična kesa", jer zaista liči na trulu plastičnu kesu", kaže Guangsu Zang koji je pronašao fosilne ostatke životinje. On dodaje da organizmi mekog tkiva obično ne mogu dobro da se očuvaju u fosilnim zapisima, ali se šišanija nije raspala. Zang je video pod lupom da izgleda čudno, bodljikavo i potpuno drugačije od svih drugih fosila. Kad je pronašao još primeraka istog fosila i analizirao ih u laboratoriji, shvatio je da je u pitanju mekušac.

Kako je izgledala šišanija

Istraživači su otkrili da bodlje šišanije pokazuju unutrašnji sistem kanala u prečniku manjem od stotog dela milimetra, u vidu čvrstih šiljaka. Bodlje se viđaju kod nekih današnjih mekušaca i služe za odbranu ili olakšavaju kretanje, ali su napravljeni od minerala kalcijum karbonata, a ne od organskog hitina, kao što je slučaj kod šišanije.

"Zahvaljujući šišaniji saznajemo da su bodlje i izrasline koje viđamo na leđima nekih morskih mekušaca evoluirale iz organskih sklerita", objašnjava profesor Pari i dodaje da su ove životinje danas veoma različite jedna od druge, a fosili poput šišanije govore kako su izgledale u dalekoj prošlosti, ubrzo nakon što su se odvojile od zajedničkih predaka.

Novo otkriće pruža uvid u izuzetno rane faze evolucije mekušaca, pre pojave školjki, zaključio je koautor strudije Ksiaoia Ma, ističući "riznicu ranih životinjskih fosila koji su sačuvani u kambrijumskim stenama provincije Junan".

(Discoverwildlife/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Morski lavovi "nanjušili" trudnoću: Znali su da je trudna i pre nego što je ona saznala

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari