• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona uopšte nije zaboravna: Zlatna ribica zapamtila put kojim je pobegla iz mreže pre 11 meseci

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubitelji zlatne ribice obeležavaju njen dan 2. avgusta, a novo istraživanje demantuje tvrdnje o kratkoj memoriji omiljenog ljubimca iz vode

  • 0
Zlatna ribica Foto: Shutterstock/Sumruay Rattanataipob

Dan zlatne ribice proslavlja se u nekim zemljama sveta svakog 2. avgusta. Iako je nejasno ko je i kada predložio obeležavanje dana jedne od najvoljenijih akvarističkih vrsta, njeni ljubitelji širom sveta prihvatili su proslavu.

Ova vodena životinja predmet je mnogih proučavanja, pogotovo onih koja se odnose na njeno pamćenje. Nepravedno "okrivljena" kao izuzetno zaboravna, jer njeno pamćenje traje navodno nekoliko sekundi, zlatna ribica ipak je demantovala ovu tvrdnju u najnovijem istraživanju koje kaže da pamti važne stvari skoro godinu dana.

Australijski profesor koji je učestvovao u istraživanju otkrio je da zlatne ribice mogu da zadrže sećanje najmanje 11 meseci. Profesor Kalum Braun, bihejvioralni ekolog sa sidnejskog Univerziteta, kaže da je "smešno" verovanje da riba može kratkoročno da pamti i da je to zabluda. Svoju tvrdnju Braun je testirao tako što je dizajnirao model mreže za hvatanje riba na kojoj su bila proširena mesta za bekstvo!

Zlatna ribica ih je vrlo brzo otkrila!

Braun je takođe pronašao dokaze dugotrajnog pamćenja i primetio da su se zlatne ribice, vraćene u istu mrežu, dosetile puta kojim su pobegle iz nje pre 11 meseci! Profesor tvrdi da bi zlatne ribice mirno plivale u mreži da su zaista zaboravne, kako se inače tvrdi.

"Otprilike na pola puta do akvarijuma, ribice bi se bukvalno okrenule i plivale direktno kroz rupu za bekstvo", oduševljeno kaže Braun i dodaje da dugotrajno pamćenje zlatnih ribica odražava memoriju većih riba kao što su losos ili pastrmka.

"Poznato je da se pastrmka i losos svake godine nepogrešivo se vraćaju na isto mesto kako bi se razmnožavali", dodaje Braun. On tvrdi da životinja koja nema takvo sećanje, bez obzira na to da li je reč o ribi ili drugoj vrsti, ne bi dugo poživela u prirodi".

(Telegraph/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Nemo se izgleda vraća kući": Mislili su da je ribica uginula pa su je bacili u wc šolju

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari