• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slepi miševi u Velikoj Britaniji umiru od gladi: Volonteri ih dohranjuju, insekata u prirodi sve manje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog pothranjenosti i nedostatka hrane opada imunitet šišmiša koji gube energiju i postaju podložniji parazitskim infekcijama

  • 1
Slepi miš Foto: Shutterstock/Vladimir Turkenich

Širom Engleske primetan je sve veći broj neuhranjenih slepih miševa, a stručnjaci upozoravaju da populacija insekata kojima se šišmiši hrane opada usred nedostatka vetra u letnjem periodu. Grupe za očuvanje slepih miševa u Kembridžširu, Norfolku, Vusterširu, Eseksu i Južnom Lankaširu izveštavaju o porastu broja slepih miševa koji deluju izgladnelo ili su "mršavi", dodajući da se ovi mali leteći sisari retko viđaju ovog leta. Izgladneli slepi miševi su veoma mladi i volonteri moraju da ih spasavaju i dohranjuju.

Stručnjaci za divlje životinje upozoravaju da vlažno vreme utiče na broj leptirova i moljaca kojima se hrane slepi miševi u Velikoj Britaniji, nakon što su na njih već nepovoljno uticale klimatske promene i široko rasprostranjena upotreba pesticida.

Dr Joe Nunez-Mino, portparol Fonda za očuvanje slepih miševa, rekao je da "svaki pad broja insekata može imati ozbiljan negativan uticaj na svih 17 vrsta slepih miševa koji se razmnožavaju u Velikoj Britaniji, jer se sve hrane insektima". On je dodao da su i slepi miševi i insekti ugroženi uništavanjem staništa, povećanjem upotrebe veštačkog osvetljenja i masovnom izgradnjom stambenih naselja.

U dugoročnoj studiji koja istražuje uticaj klimatske krize na slepe miševe, prošle godine otkriveno je da se populacija dve vrste šišmiša u Velikoj Britaniji, smeđeg dugouhog slepog miša i šišmiša "potkovice", smanjila u poslednjih pet godina za više od 10 procenata. Organizacija Butterfly Conservation ove godine je prijavila "primetan nedostatak" leptira i moljaca, a direktor konzervacije dr Dan Hoare rekao je da se sve dešava "zbog vlažnog proleća i temperatura nižih od normalnih. Leptirima i moljcima su potrebni topli i suvi uslovi da bi mogli da lete i da se pare - ako im vreme to ne dopusti, biće manje mogućnosti za njihovo razmnožavanje."

Stručnjaci su pozvani da ovog leta spasavaju gladne šišmiše u Kembridžširu, Bedfordširu, Nortemptonširu, Linkolnširu, Eseksu i Safolku.

Ekolog Kembridžšir grupe za očuvanje slepih miševa, Džonatan Darvard, rekao je da se neki članovi grupe brinu o čak 20 slepih miševa, od kojih su većina mladunci sa veoma malom težinom.

"Oni umiru od gladi", rekao je Darvard i dodao da mnoge spasene životinje imaju samo polovinu očekivane težine.

Slepi miš Foto: Shutterstock/Mendesbio

"Mnogo su mršaviji i lakši nego što su bili prethodnih godina. Skoro svi su u lošem stanju, nisu samo pothranjeni”, tvrdi Darvard. On kaže da mnogi šišmiši sve duže lete pokušavajući da pronađu hranu i troše vitalnu energiju na zagrevanje nakon što se prehlade po vlažnom vremenu.

"Ovo leto je izuzetno vlažno, hladno i vetrovito. Ako šišmiši ne izađu napolje, neće pronaći noćni obrok", kaže Darvard, dodajući da slepim miševima pada imunitet i da su podložniji parazitskim infekcijama kada manje jedu.

Veterinari u bolnici za divlje životinje u Norfolku brinu o skoro dvostruko više slepih miševa nego inače. Zamenik menadžera bolnice kaže da imaju više mladih šišmiša na lečenju u poređenju sa prošlom godinom i pitaju se kakva je situacija sa odraslim jedinkama koje se bore da pronađu hranu, pogotovo ženke koje treba da doje mladunce.

U parku prirode Penstorp primećeno je manje slepih miševa nego inače u leto, kao i manje insekata. Uveče se viđa manje slepih miševa, ali nema leptira i moljaca. Oni se nisu pojavljivali u željenom broju i imaju samo ograničeno vreme da se razmnožavaju i polažu jaja. Stopa reprodukcije insekata ove godine verovatno će dovesti do njihove smanjene populacije sledeće godine, tvrde stručnjaci.

(Independent/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari