• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Njujorku održan prvi krug glasanja za gradonačelnika pasa: Po prvi put u trci i pas za udomljavanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi izbori za gradonačelnika pasa održani su 2022. i ponavljaju se svake druge godine, odnosno na svakih 14 psećih godina

  • 0
Psi gradonačelnici NYC Foto: NYC Animal Control Centers

Prvi krug glasanja za počasnog gradonačelnika pasa Njujorka počeo je ove nedelje: aktuelna "prva dama" Velike Jabuke, baset Seli Long Dog iz Ist Vilidža će predati "kost" jednom od 15 ljupkih pasa iz pet opština. Prvi izbori za gradonačelnika pasa u Njujorku održani su 2022. godine: tada je Seli Long Dog izabrana umesto zlatnog retrivera Rajlija koji je postao zamenik gradonačelnika pasa Velike Jabuke.

Stiven Kalabrija iz istočnog Harlema osmislio je ovaj događaj koji će, kako se nada, odvratiti pažnju od "trenutnog političkog ludila" i zalagati se za inicijative poput brojnijeg udomljavanja kućnih ljubimaca.

"Psi nikada neće proneveriti vaš novac, oni ne znaju ništa o cenama gasa ili kamatama. Oni nikada neće biti pod državnom etičkom istragom. Oni samo žele da nas vole", izjavio je Kalabrija, a prenosi Yahoo.

Izbori su postavljeni u 15 krugova i održavaju se preko Instagram storija, Fejsbuk grupa i X naloga gradonačelnika Njujorka svake srede dok se ne budu sveli na dva kandidata koji će se "suočiti" 11. novembra 2024. godine.

Tokom prvog kruga, održanog 24. jula, čokoladni jazavičar Pepper the Mini je pobedio rotvajlera Zajlu sa 484 glasa prema 355.

Ovi izbori se održavaju svake druge godine, ili 14 godina u psećim godinama, a Kalabrija, koji radi kao direktor podkasting sistema Mount Sinai Health System’s vrši odabir većine pasa.

Svi kandidati moraju imati neku vrstu javnog profila, kao što je veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, ili da budu prepoznatljivi u gradu, i da žive u jednoj od pet opština, da bi bili izabrani.

"Morao sam da odbijem psa sa preko milion pratilaca na Instagramu, jer živi u Vestčesteru“, izjavio je Kalabrija koji kaže da ne želi da napravi bilo kakav skandal, pa makar on imao veze sa prebivalištem.

Pučini je pas rase jorkipu iz popularne "Paklene kuhinje" koji nastupa pod sloganom kampanje "Pawsitively Puccini" i obećava "besplatne teniske loptice svim psima", kaže Pučinijeva vlasnica Lesli Ridl koja je nekada radila u Radio City Rockette. Ovaj 16-godišnji kandidat za psećeg gradonačelnika osvojio je nagradu za najbolje izveden trik na Paradi kućnih ljubimaca na reci Hadson, šetnju pistom tokom Nedelje mode u Njujorku i glavnu ulogu u seriji Peacock "Poker Face", kao Tim Medouz i pas Elen Barkin.

Jedna od kandidatkinja za gradonačelnicu pasa Njujorka je petogodišnja Shayna Maydele, ženka rase koton de tulear čije ime na jidišu znači "lepa devojčica", a njen slogan je "ova pufna će rešiti mnoge stvari". Šajna se "zalaže" da se "zaustavi sve što šišti", kaže njena vlasnica Hajdi Silverston. Šajni je proglašena "najboljim jevrejskim psom u Njujorku“: svakog petka na njenom instagram nalogu osvane pozdrav "šabat šalom" što bi moglo veoma povoljno da utiče na glasače Jevreje.

Prvi put ove godine jedan od kandidata za gradonačelnika je pas koji se udomljava. Trogodišnji Vil O’Visp, koji je na hraniteljstvu u Centru za brigu o životinjama u Njujorku, najvećem azilu za životinje u Njujorku, u trci je pod sloganom "Od gradskog skloništa do gradske kuće".

Prva četvoronožna gradonačelnica Njujorka Seli Long Dog izabrana je za domaćicu Velike Jabuke, jer kao baset "dobro predstavlja prosečnog Njujorčanina", a zlatni retriver Rajli bio je "previše veseo“, pa je dobio zvanje zamenika. Tokom svog mandata, Seli je bila pozvana kao gošća u gradsku većnicu da se sastane sa gradonačelnikom Erikom Adamsom.

"Dok smo izlazili iz gradske kuće, vojni narednik mi je šapnuo: ’Radim ovde 28 godina i nikada nisam video toliko osmeha na konferenciji za štampu", priseća se Kalabrija reakcije prisutnih na dolazak Seli Long Dog.

(Nypost/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Vaspitačica" dolazi po njih i svaki ima svoje mesto: Psi čekaju prevoz do vrtića

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari