• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi slučaj besnila u SAD: Zaražena mačka uginula dan nakon što je ujela vlasnika na Floridi

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je treći potvrđeni slučaj besnila u okrugu Polk na Floridi

  • 0
Mačka besnilo Foto: Shutterstock/aastock

Mačka zaražena besnilom uginula dan nakon što je ugrizla vlasnika na Floridi. Dana 20. jula, besna mačka je preminula nakon što je ogrebala i ujela vlasnika koji je pokušavao da prekine borbu mačaka u okrugu Polk na Floridi. Mrtva mačka je bila pozitivna na besnilo, a druga mačka je takođe predata Odeljenju kontrole životinja, jer nije vakcinisana. I vlasnik će takođe biti podvrgnut lečenju zbog izlaganja virusu, a Ministarstvo zdravlja Floride će preuzeti slučaj.

U petak, 19. jula, službenici kontrole životinja poslati su da istraže slučaj u Vinter Havenu u okrugu Polk na Floridi. Čovek je bio ugrizen i izgreban dok je pokušavao da prekine svađu između svoje dve mačke. Međutim, besna mačka uginula je dan nakon što je ujela vlasnika koji je slučaj prijavio istražiteljima. Oni su telo mačke poslali u državnu laboratoriju u Tampi.

Ispostavilo se da je mačka bila pozitivna na besnilo što je već treći potvrđeni slučaje u okrugu Polk 2024. godine. Što je još gore, i druga mačka nije vakcinisana protiv besnila, pa je predata kontroli životinja okruga Polk. Vlasnik će dobiti terapiju namenjenu onima koji dožive izlaganje virusu besnila, o čemu će se pobrinuti Ministarstvo zdravlja Floride.

Šerif okruga Polk Grejdi Džad iskoristio je priliku da podseti vlasnike da vakcinišu svoje kućne ljubimce. Šerifova kancelarija je zatražila da se životinjama prilazi oprezno, a ako je njihovo ponašanje sumnjivo ili neobično, važno je održavati distancu. Nevakcinisani kućni ljubimci lako se zaraze virusom besnila koju prenose divlje životinje.

Pošto ne postoji lek za lečenje besnila, ključna je prevencija životinja vakcinacijom. Vakcinisanoj mački se može dati još jedna doza kako bi se sprečila infekcija, ukoliko je bila u kontaktu sa virusom. Nevakcinisanim ljubimcima međutim izvestan je samo jedan scenario: humana eutanazija.

(Cattime/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lisice snimljene kod Ade Huje: Prišle su jako blizu naseljenog područja

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari