• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj komentar se mnogima neće dopasti: Da li su za pseću sreću potrebni "pupućino" i "donje njuškalo"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autor teksta objavio i savet: pustite ih da rade ono što najbolje znaju

  • 0
Psi i moda Foto: Shutterstock/kruglovorda

Vlasnici kućnih ljubimaca najviše na svetu žele da njihovi četvoronožni prijatelji budu zdravi i srećni. A šta sve potpada pod "pseću sreću"? Neko bi rekao da je to velika, masna koska sa komadima mesa koji vise i mame psa da se zavuče pod sto kako bi ceo dan na miru uživao njoj. Međutim, ako je vlasnik istog psa neko ko mu je prethodno obukao "majicu sa potpisom", ta debela masna koska i dizajnerski komad garderobe nimalo ne idu "ruku pod šapu"!

Tragom ovakvih pojava u javnosti u Standardu je objavljen zanimljiv komentar.

"Pre neki dan bio sam svedok nečeg veoma zabrinjavajućeg: mala, drhtava čivava, obučena u odeću poznatog dizajnera od njuške do šapa, gutala je poseban sladoled za pse, dok je njen vlasnik to ponosno posmatrao i stajo pored nje sa vlažnom maramicom u ruci. Sedeći zavaljena na klupi za piknik, u ravni sa svojim vlasnikom, životinja je delovala jednako zbunjeno prizorom u kome je bila glavni akter. Zatim sam iza ovog psa ugledao labradora sa četiri elegantne čizmice na šapamakoji je pio ono što se popularno zove "pupućino". Horor! Šta se, zaboga, desilo sa psima? Zašto im nije dozvoljeno da budu psi?

Uprkos mojim primedbama, vlasništvo nad psom danas je veliki posao. Ako svom krznenom prijatelju želite da kupite flašicu imitacije proseka, čudovišno veiki ružičasti makarons napravljen od smrznutog jogurta ili pseće kraft pivo zastrašujućeg naziva "Bottom Sniffer“, imate sreće: istraživanja kažu da je tržište hrane za kućne ljubimce poraslo za 13,5 odsto između 2017. i 2021. godine, a predviđa se da će i dalje rasti.

Pored uobičajenih glavnih uličnih proizvoda koji se prodaju u omiljenim prodavnicama, primetio sam uznemirujući porast onoga što bih nazvao "bugi dog" (čitaj: bauk za pse): dok sam gledao jednog terijera kako se bori da pobegne iz ponižavajućeg položaja u svojim kolicima oivičenih čipkom, razmišljao sam o egzistencijalnim pitanjima: da li se smatra normalnim polivati svog psa parfemom za psa "Orange Blossom Summer Spritz" (koji košta desetak funti) i da li je pse briga da li njihova zimska jakna ima fensi logo sa strane? I, što je najvažnije, kuda ide ovaj svet?"

Autor komentara izjavljuje da nema ništa protiv pasa: osim XXL bulija koji hodaju unaokolo bez zaštitne korpe, nema primedbi i većina pasa mu je draga. On kaže da "ne osuđuje jadne životinje koje su prinuđene da dane provode zavezane u skupe komade odeće i paradiraju povijeni kao novorođenčad".

"Žalim ih", kaže ovaj komentator i dodaje da je "smešno antropomorfizirati pse dajući im ljudska imena kao što su Klajv ili Bil i učiti ih da se rukuju s vama na poslovni način". Psi nisu nalik ljudima i tretirati ih kao pravu malu decu je besmisleno.

"Molim vas, samo ih pustite da se vrate onome što najbolje rade: da se valjaju unaokolo u kravljioj balegi, da jurcaju za mačkama i vevericama i laju na sopstveni odraz u ogledaju".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Ti ideš na posao, a ja ću da spavam i uživam": Pas gleda u vlasnicu kao da ima šta da joj poruči

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari