• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najnovija naučna studija tvrdi da nilski konj može da poleti: U vazduhu on provede lebdeći oko 0,3 sekunde

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači su otkrili da, za razliku od drugih četvoronožnih sisara, nilski konj trči velikom brzinom i može "prilično dugo" da se zadrži u vazduhu

  • 0
Nilski konj Foto: Shutterstock/Suppagorn Sangchatree

Nilski konj je težak koliko i automobil srednje veličine, ali to ga ne sprečava da se sasvim izdigne od zemlje kada trči najvećom brzinom, pokazalo je novo istraživanje. Ispostavilo se da ova glomazna stvorenja mogu da lebde u vazduhu otprilike 0, 3 sekunde što je prema tvrdnjama naučnika poprilično dugo. Ovo otkriće nadovezuje se na rezultate iz prve studije o kretanju nilskog konja, objavljene 3. jula u časopisu PeerJ.

Istraživači su otkrili da obični nilski konj (Hippopotamus amphibius) hoda kasom (hodom u dva takta) u kome se dijagonalni udovi istovremeno kreću napred. Taj način hoda drugačiji je od nekih drugih četvoronožnih životinja kao što su slonovi koji koračaju hodom od četiri takta, sa redosledom leva zadnja noga napred, praćeena levom prednjom nogom, desnom zadnjom nogom pa desnom prednjom nogom.

"Nilski konji u osnovi samo kasaju i to čine svim brzinama koje mogu da postignu“, izjavio je autor studije Džon Hačinson, profesor evolucione biomehanike na Kraljevskom veterinarskom koledžu u Velikoj Britaniji.

Druge životinje, kao što su konji i nosorozi, prelaze iz kasa u galop što uključuje i "vazdušnu fazu". Ali, nilski konji više vole da kasaju, čak i pri velikim brzinama od 25 km/h i između koraka se takođe kreću u vazduhu: oni mogu da budu izdignuti sa zemlje 0,3 sekunde u cugu, što je "prilično mnogo vremena" kada se uzme u obzir da nilski konji prave do tri koraka u sekundi, kaže Hačinson.

Nilski konj Foto: Shutterstock/Jt Platt

Da bi ispitali kretanje nilskog konja, Hačinson i njegove kolege analizirali su video zapis dve životinje koje su snimili u zoološkom vrtu u Engleskoj i još 30 životinja dokumentovanih na Jutjubu.

"Ako kliknete na video snimak nilskog konja koji se kreće kadar po kadar, primetićete da se on podiže u vazduh gde nakratko ostaje", dodaje on. To znači da nilski konj ima veće atletske sposobnosti od slona koji ne može da poleti. Lebdenje u vazduhu omogućava udovima da deluju kao opruge i skladište elastičnu energiju u tetivama, pa nilski konj hoda poskakujući što predstavlja efikasnije i potencijalno brže koračanje.

(Livescience/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Snimali su nilskog konja kako se kupa, a onda je krenuo na njih

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari