• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Retki narandžasti šišmiši prodaju se kao mrtvi ukrasi: Onlajn trgovina cveta, budućnost vrste neizvesna

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Popularnost ovog slepog miša koji služi za ukras doma, šešira ili odeće, doprinosi njegovom nestajanju u divljini i sve većoj ponudi na Etsiju i Ibeju

  • 0
Narandžasti šišmiš Foto: Shutterstock/catocala7

Životinjsko carstvo je puno stvorenja spektakularnih boja, od jarkoplavih tarantula do prugastih i tačkastih mačaka, ružičastih ptica, crvenih žaba i drugih. Životinje gotovo svake boje, nijanse i šare viđaju se u svim regijama naše planete, a problemi nastaju kad ljubitelji raritetnih bića požele da ih pogledaju detaljnije, sedeći u svojim foteljama. Istraživanja su otkrila da je jedna vrsta slepih miševa u Aziji veoma ugrožena zbog svoje narandžaste boje koja ih je učinila veoma popularnim ukrasom koji se prodaje na popularnim platformama eBay i Etsy, piše Iflscience.

Oslikani vunasti slepi miš (Kerivoula picta) je upečatljiva vrsta šišmiša svetlonarandžastog krzna i šarenih krila. Na popularnim sajtovima za onlajn kupovinu preparirani slepi miševi raširenih krila mogu se kupiti kao ukrasi. Istraživači su pregledali 856 lista sa ponudom slepih miševa i otkrili da je 215 ponuda bilo za oranž "vunene" slepe miševe. Ovi mali sisari prikazani su pojedinačno, kao ukrasi, ali i kao nosivi modni detalji.

Kako izgleda ponuda narandžastog slepog miša na platformi Etsy pogledajte OVDE.

"Narandžasti šišmiši distribuiraju se iz čitave Azije u sve zemlje sveta, gde se koriste kao ukrasi", tvrdi Nistara Randhava, naučnik i epidemiolog UC Dejvis. Randhava je autor studije o ugroženosti ovih slepih miševa kojom će, kako se nada, podići svest o ovoj retkoj vrsti sisara i preusmeriti napore za očuvanje vrste.

Ono što ove slepe miševe čini posebno ranjivim je njihov kratak životni vek i spor životni ciklus. Odrasli šišmiši žive oko 10 godina i imaju samo jedno potomstvo. U divljini Azije njihovo svetlonarandžasto krzno služi kao kamuflaža u osušenom lišću gde se kriju. Na Crvenoj listi IUCN nalaze se pod kategorijom Skoro ugroženi.

Mnogi prodavci ovih ugroženih životinjica tvrde da dobijaju šišmiše koji su planski uzgojeni ili su uginuli pod "prirodnim" okolnostima, te je prodaja ovih stvorenja na taj način "etička" i "održiva". Istraživači tvrde da su ovo ipak lažne informacije.

"Govorimo o 284 različite jedinke narandžastih slepih miševa koje su pronađene u periodu od samo tri meseca", kaže vodeći autor studije Džoana Koleman, kopredsedavajuća IUCN radne grupe za trgovinu slepim miševima. "To ne uključuje sve ostale koji se prodaju na veb lokacijama i u fizičkim prodavnicama tokom cele godine širom sveta. Ovi slepi miševi se retko viđaju u divljini, pa nas brine mogućnost da lovci mogu da usmrte svaku jedinku koju vide", dodaje Džoana.

Postoji predlog da se narandžasti vunasti slepi miš uvrsti pod Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), koja bi zabranila bilo kakvu međunarodnu trgovinu ovim životinjicama. Istraživači predlažu i više studija na terenu kako bi bolje sagledali populaciju ovih slepih miševa koji žive u divljoj prirodi.

"Populacije slepih miševa opadaju širom sveta, a K. picta je samo jedna od mnogih jedinstvenih vrsta na koje utiče tekući globalni gubitak biodiverziteta", kaže Randhava. "Važno je zaštititi ih, ne samo zbog njihove uloge u ekosistemu. K. picta trebalo bi da uživa ispod listova banane u svom prirodnom staništu, a ne da visi na nekom zidu kao mrtav ukras", zaključuje Nistara Randhava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kosti medveda donela reka, Šan i Čan iz Kine prešli hiljade kilometara da vide srpsko čudo prirode

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari