• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kolekcija jaja retkih ptičijih vrsta, vredna 300.000 dolara, zaplenjena na jednom imanju u Australiji

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među 3.404 jaja zaplenjenih na farmi u Tasmaniji verovatno se nalaze i jaja pardalota sa 40 pega, brzog papagaja i stidljivog albatrosa

  • 0
Ptičija jaja Foto: Shutterstock/Silvia Dubois

Policijski inspektori su 9. jula, na imanju u Grantonu u Tasmaniji (Australija) zaplenili neobičnu i izuzetno vrednu kolekciju jaja retkih ptičijih vrsta, vrednu oko 500.000 australijskih dolara (više od 300.000 američkih dolara). Jaja su bila prazna, što znači da su im izvađena belanca i žumanca i imala su samo ukrasnu vrednost. Pokrenuta je istraga nad 62-godišnjim muškarcem koji zasad nije uhapšen, saopštili su zvaničnici, a prenosi BBC.

Zločin u vezi sa životnom sredinom i divljim životinjama postao je jedan od najvećih i najprofitabilnijih kriminalnih sektora na svetu i nastavlja da raste, jer mnoge vrste bukvalno vodi ka ivici izumiranja.

Očekuje se da će se osumnjičeni Australijanac pojaviti na sudu za prekršaje koji su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životne sredine i biodiverzitetu iz 1999. godine.

"Čovek je navodno bio umešan u sakupljanje ptičijih jaja iz divljine i inostranu ilegalnu trgovinu ptičijim jajima iz Australije koja se nalaze na CITES listi", pojašnjava portparol saveznog ministarstva za klimatske promene i energetiku. Ako se određena vrsta nalazi na listi CITES, to znači da je navedena u Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), međunarodnom sporazumu između vlada koji ima za cilj da zaštiti ugrožene biljke i životinje od međunarodne trgovine.

Analiza jaja je u toku kako bi se potvrdilo kojim pticama pripadaju, ali se veruje da obuhvataju retke i ugrožene vrste koje su izložene visokom riziku od izumiranja. Istražitelji veruju da se među njima nalaze i jaja četrdesetopegavog pardalota koji živi samo na ostrvu Bruni na Tasmaniji, kao i jaja brzog papagaja i stidljivog albatrosa.

Evropske vlasti su 2023. godine pokrenule istragu u vezi sa ilegalnim sakupljanjem, trgovinom, kupovinom i prodajom ptičijih jaja u Evropi i na međunarodnom nivou, i u vezi s tim podneto je više naloga za pretres u kojima je zaplenjeno preko 56.000 jaja.

CITES procenjuje da je međunarodna trgovina divljim životinjama vredna milijarde dolara i uključuje žive životinje i proizvode dobijene od njih. Više od 40.000 vrsta je obuhvaćeno CITES sporazumom, sa više od 180 zemalja koje su se priključile potpisivanju sporazuma, uključujući Australiju.

Tasmanski ekolog dr Seli Brajant izjavila je da su jaja sakupljana veoma dugo, a kolekciju ove veličine sastavljali su "kvalifikovani ljudi" tokom mnogih godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljubav jednog osamnaestogodišnjaka prema pticama: Darko ima preko 120 papagaja

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari