• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U zoo-vrtu u Sent Luisu rođena 4 šteneta najugroženije vrste vuka na svetu: U divljini živi samo 20 jedinki

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vidra, Moli, Fin i Obi su zdravi i napredni mladunci američkog crvenog vuka, saopštili su veterinari posle detaljnih pregleda

  • 0
Američki crveni vuk Foto: Shutterstock/Chase D'animulls

Zoološki vrt Sent Luisa dobio je četiri nova četvoronožna štićenika posebne vrste: štenci američkog crvenog vuka rođeni su u rezervatu divljih životinja Sirs Leman mlađi u okrugu Frenklin: on pripada zoo-vrtu i posvećen je "očuvanju najugroženijih vrsta vukova na svetu", navodi se u saopštenju za javnost, a prenosi People.

Žensko štene po imenu Vidra rođeno je 26. aprila od roditelja Lave i Tikea, a mladi vučiji par koji je dosad bio bez dece - Lejdibird i Vilber - 4. maja dobio je tri mladunca: ženku Moli i dva mužjačića - Fina i Obija.

Sva četiri štenca su "zdrava i napredna", saopšteno je iz zoo-vrta nakon prvih pregleda. Mladi vukovi će ostati sa roditeljima najmanje dve godine, ali oni mogu biti poslati drugim institucijama Programa za spasavanje životinja od izumiranja (SAFE) kako bi osnovali sopstvene porodice. Postoji i šansa da budu "odabrani za puštanje u divljinu na lokaciji koju je odredila američka Organizacija za ribe i divlje životinje"; dodaje se u saopštenju.

Sabaras Džordž, direktor rezervata zoološkog vrta u Sent Luisu rekao je da je svaki novi potomak ove izuzetno ugrožene vrste vuka veliko dostignuće, s obzirom na alarmantno mali broj američkih crvenih vukova u divljini. Džordž kaže da je veoma ponosan na tim koji je godinama radio da bi postigao ovakve fantastične rezultate.

U divljini je ostalo samo oko 20 crvenih vukova. Ova vrsta živi isključivo u divljini Severne Karoline, dok dodatnih 290 jedinki živi u zatočeništvu od maja 2024. godine.

Rezervat divljih životinja nije otvoren za posetioce, u nastojanju da se crvenim vukovima pruži privatnost i omogući da održe prirodno ponašanje i veštine preživljavanja uz ograničenu interakciju sa ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ove zveri kao da su izašle iz "Igre prestola"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari