• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lav sa tri noge preživeo trovanje, borbe i amputaciju: Sada prkosi smrti, plivajući preko reke pune predatora

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi put snimljeno kako divlje mačke preplivavaju kanal Kazinga u Ugandi radi susreta sa ženkama, iako postoji bezbedniji drumski most za prelazak

  • 0
Lav Foto: Shutterstock/ Up3ex

Dva lava snimljena su kako plivaju čitav kilometar preko ugandske reke prepune krokodila, prkoseći smrti: to predstavlja ozbiljan znak velikog pritiska na životinje koji ih primorava da preuzmu sve više rizika u svakodnevnom životu. Braća lavovi Džejkob i Tibu noću su preplivali kanal Kazinga: to je prvo vizuelno dokumentovano plivanje na daljinu afričkih lavova.

Istraživači su snimili i potencijalne predatore koji su pratili lavove dok su plivali rekom. U saradnji sa Upravom za divlje životinje Ugande, međunarodni tim je pratio njihovo kretanje pomoću kamera za bespilotne letelice koje detektuju toplotu.

"Poznato je da lavovi povremeno love krokodile i nilske konje, ali kada su u vodi, i sami postaju ranjivi", kažu istraživači. Preplivavanje reka u Africi nose značajan rizik od povreda, ili čak smrti, usled susreta sa velikim nilskim krokodilom ili nilskim konjem.

Lav Džejkob je posebno poznat lokalnim stručnjacima: ovaj desetogodišnjak je preživeo trovanje od strane lovokradica, kao i ugriz bivola, a nakon pokušaja krivolova, u kome je uhvaćen u zamku, amputirana mu je jedna noga, piše Sciencealert. "Njegovo plivanje preko kanala prepunog nilskih konja i krokodila ruši sve rekorde i predstavlja neverovatan dokaz otpornosti pred takvim rizikom", kaže prvi autor studije, biolog za očuvanje prirode Aleksandar Bračkovski sa Univerziteta Grifit u Australiji.

"Činjenica da su on i njegov brat Tibu u divljini uspeli da prežive onoliko dugo koliko su preživeli u nacionalnom parku, uz izazove i izloženost pritiscima od strane ljudi, pogotovo u vezi sa krivolovom, podvig je sam po sebi", dodaje on.

Koji bi bio razlog Džejkobove i Tibuove avanture? Najverovatnije pronalaženje ženki za parenje, ali u ovoj priči najmanje se misli na romantičnu hrabrost, a više na otrežnjujuću priču o populaciji lavova koja je desetkovana krivolovom i širenjem ljudskih aktivnosti širom Nacionalnog parka kraljice Elizabete u Ugandi.

Prema rezultatima istraživanja, populacija lavova u ovom parku se skoro prepolovila za samo pet godina. U ovom delu zemlje postoji drumski most koji su lavovi mogli bezbednije da koriste, ali zaštitnici prirode misle da prisustvo Odbrambenih snaga Ugande, koje trenutno čuvaju most, odvraća lavove od korišćenja. Umesto toga, primećeno je da su lavovi šest puta birali daleko rizičniji kanal, pun krokodila i nilskih konja.

"Konkurencija za lavice u parku je žestoka, pa su lavovi verovatno krenuli u susret ženkama sa druge strane kanala", tvrdi se u izveštaju.

Tim koji stoji iza snimka novodokumentovanog lavljeg plivanja kaže da se ono uklapa u povremeno ponašanje divljih životinja prisiljenih na teške odluke kad njihove životne opcije i resursi postaju ograničeniji - uglavnom zbog delovanja čoveka.

Ovo nije prvi put da su istraživači uočili  da lavovi preplivavaju reku, ali su to sada prvi put snimili. Oni nastavljaju da rade na praćenju populacije lavova u parku - uključujući Džejkoba i Tibua.

"Džejkob je sebi organizovao najneverovatnije putovanje i zaista je mačka sa devet života", kaže Bračkovski koji ovog tronogog lava smatra najotpornijom divljom mačkom u Africi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Divlje zveri nisu ljubimci: "Kralj lavova" pokazao rane nakon igranja i maženja sa predatorima

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari