• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako niste čuli za Brkatog farmera, možda vam je poznatiji Šaptač kravama: Na njegovom ramenu i životinje plaču

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je Žoar Berže, zaštitnik i ambasador farmskih životinja iz azila Libenhof u Nemačkoj čiji je suosnivač od 2020. godine

  • 0
Joar Berge Foto: Facebook/Joar Berge

"Spasavanje jedne životinje ne menja svet, ali se ceo svet menja za tu jednu životinju", moto je koji kroz život vodi Žoara Beržea, poznatog Brkatog Farmera poznatijeg kao Šaptač kravama. Berže je suosnivač utočišta za životinje na farmi Libenhof u oblasti Odenvald u Nemačkoj. Žoar je odrastao u malom selu: detinjstvo je proveo na farmi sa kozama, guskama, kokoškama, patkama, pa čak i nojevima, a njegov najbolji prijatelj u to vreme bila je krava Reksi.

"Reksi je bio moje "hraniteljsko tele", priseća se Žoar i dodaje da su se on i Reksi svakodnevno družili: išli su u šetnje, provodili vreme na pašnjaku, a kasnije je Žoar i jahao, kao konja. Kako kaže, tada nije znao za dresuru, ali je i to savladao. Reksi je u jednom trenutku morala da ode sa farme, a Žoar nije mogao da je spase.

U mladosti su se njegova interesovanja promenila, a kad je porastao, poželeo je da ode u grad i našao se u Manhajmu (Nemačka), a potom su usledile mnoge godine urbanog načina života u Kelnu, Berlinu i konačno Azurnoj obali u Francuskoj.

Ljubav prema prirodi i životinjama, posebno kravama, nikada nije napustila Beržea koji je instinktivno znao da će jednog dana imati svoj azil. Ova želja je postajala sve jača i u jednom trenutku je shvatio da je vreme da se vrati svojim korenima. Tako je i bilo: vratio se u svoj stari dom u Odenvaldu gde je doveo dva spasena govečeta - Ema i Dagija. Novi korak dao je njegovom životu potpuno drugačiji pravac i, od tog dana, Berže uživa u svakom danu koji provede u prirodi i vremenu sa životinjama. On živi starim načinom života koji svakog jutra iznova počinje kad se presvuče u radnu odeću i kad do njega dopre miris štale, a potom nastave da se nižu drugi mirisi biljaka i životinja na koje je zaboravio, ali su mu još poznati.

Kad ga pitaju da li mu je novi život lep kao što je zamišljao, Berže kaže da nije tako, već mnogo lepše! Priroda, životinje i doživljaji ga iznova svakodnevno impresioniraju i uče strpljenju i pažnji, menjajući njegov pogled na mnoge stvari. Berže kaže da je ponekad preplavljen utiscima i iskustvima koje svakodnevno doživljava.

Duboka veza sa prijateljima kravama dovela je do toga da postane vegan, a o tome Berže kaže samo ovo:

"To je prirodan proces koji se desi kad počnete da upoznajete životinje "u visini očiju", odnosno kao sebi ravne".

Berže je 2020. godine, uz pomoć prijatelja, osnovao utočište za životinje na farmi "Libenhof Odenvald" kao neprofitno udruženje. U azilu na farmi životinje imaju bezbedno mesto za život, iako mnoge nisu te sreće.

U utočištu živi mnogo goveda, a društvo im prave svinje, kokoške, poniji, kunići, psi i jeleni. Svaka životinja ima svoju životnu priču sa srećnim krajem, zahvaljujući dolasku u azil.

"Moja misija je da pokažem ljudima kakva su divna stvorenja farmske životinje", kaže Berže koji podvlači da svaka životinja ima svoj karakter, emocije i druge osećaje. Berže je postao omiljena ličnost na društvenim mrežama i prate ga istomišljnici iz svih zemalja sveta. Najlepši poklon za Beržea je kad vidi koliko radosti ljudima donese svakodnevno druženje sa životinjama i prirodno ih pokreće na preispitivanje o životu koji su dotad vodili.

Na Instagram profilu moustache_farmer ("Brkati farmer), ovog ljubitelja prirode i farmskih životinja prati više od 680.000 ljudi, među kojima ima mnogo poznatih i uticajnih ličnosti, kao što su Pirs Brosnan, Natali Portman, Kevin Bekon, Šeron Ston, Džerard Batler, Džejn Gudal, pevačice Pink i Lorin... Osim na Instagramu, Brkati Farmer ima naloge i na drugim društvenim mrežama, kao i svoj Jutjub kanal, zahvaljujući kojima prenosi misiju ljubavi i saosećanja prema pripadnicima životinjskog sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preslatke su, daju mnogo mleka, ali imaju jednu manu: Mini krave osvajaju svet

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari