• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U dvorištima Australijanaca sve više žaba sa tumorom na licu: Roditelji brinu zbog dece, biolozi traže pomoć

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rak kod vodozemaca nikada pre nije viđen, "krivci" kućna hemija i pesticidi

  • 0
Žaba Foto: Shutterstock/Vera Larina

Mnogi roditelji iz Asutralije "prestrašeni" su nakon što su otkrili da su žabe, sa kojima njihova deca vole da se igraju u dvorištima, bolesne. Ljudi masovno prijavljuju da viđaju žabe na čijim licima se pojavljuju okrugle izrasline nepoznatog porekla i da ih je svakog dana sve više, prenosi Yahoo.

Roditelji su sakupili "zaražene" vodozemce iz svojih dvorišta i poslali ih Debori Pergoloti, vođi neprofitne grupe "Frog Safe" koja pomaže u rehabilitaciji bolesnih i povređenih žaba.

Ekipa Pergolotijeve održava bazu podataka sa fotografijama obolelih životinja, kao i informacije o tome gde su pronađene i od čega su patile.

Nakon hitnih analiza, laboratorijski rezultati pokazali su nešto što je donekle umirilo roditelje, ali je uznemirilo naučnike: sve žabe pogođene promenama pate od kancera, bolesti koja je istorijska retkost kod vodozemaca.

"Vlasnici kuća su veoma zabrinuti za žabe koje dolaze u njihova dvorišta, jer vole ove vodozemce i skoro da osećaju posesivnost i obavezu prema njima. Gotovo da žele da nam kažu: "Vratite ih nazad kad ozdrave", rekla je Pergoloti koja kaže da su tu i roditelji koji se uznemire zbog saznanja da je njihovo dete dodirivalo žabu sa kancerom.

Pergolotijeva kaže da deca nisu izložena nikakvom riziku zbog kontakta sa žabama, ali bi roditelji morali da razmisle o tome koliko hemikalija za domaćinstvo i poljoprivredne hemikalije doprinose razvoju raka kod žaba. Studija Australijskog muzeja i Univerziteta Novog Južnog Velsa, objavljena u aprilu, otkriva da je u jetri 36 odsto žaba u istočnom Novom Južnom Velsu pronađen pesticid rodenticid.

Iako nije poznato kako ove hemikalije utiču na zdravlje žaba u Australiji, istraživanja u drugim zemljama povezuju obolevanje vodozemaca sa pesticidima koji su odgovorni za poremećaj imunog sistema, malformacije, promene u rastu, razvoju i reprodukciji.

Pergolotijeva želi da se finansira više istraživanja kako bi se istražilo da li postoji veza između pesticida i pojave raka kod žaba, tvrdeći da su ovi vodozemci dugo zanemareni.

Iako je teško pridobiti volju političara za obezbeđivanje sredstava kojim bi se započelo istraživanje u vezi sa vodozemcima, Pergolotijeva tvrdi da javnost treba da shvati ozbiljnost sve masovnijeg nestanka žaba koje obolevaju od kancera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je ovo žaba iz pakla? Liči na đavola, a peva, plače i vrišti u isto vreme

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari