• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uginula šimpanza Mojca, najstarija stanovnica Zoološkog vrta u Ljubljani

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pedesetogodišnja ženka je eutanazirana u četvrtak, 27. juna, zbog posledica izazvanih srčanim tegobama

  • 0

Tužna vest stiže iz ljubljanskog zoološkog vrta: šimpanza Mojca uginula je 50. godini. Iz ljubljanskog zoološkog vrta rekli su da je šimpanza Mojca, koja ima šestoro dece i četvoro unučadi, rođena u Africi i da je u zoo-vrt došla 1976. godine iz zoološkog vrta Korten Rene u Belgiji.

Od svih šimpanzi iz grupe, Mojca je najviše tražila pažnju čuvara i posetilaca. Bila je prava "domaćica": znala je da čisti, riba četkom i čisti staklo papirom (iako je više mazala nego čistila), a pokrete je naučila gledajući čuvare. Mojca je znala da obriše nos maramicom i umela je da slika bojicama na papiru. Osoblje zoo-vrta tvrdi da je bila srećna sa posetiocima koji su je uvažavali, ali je drugima postavljala granice pljuvanjem, bacanjem izmeta ili vikom, piše 24.ur.

Uprkos godinama, Mojca je bila zdrava, sa povremenim sezonskim prehladama, ali nije imala hroničnih zdravstvenih tegoba.

U ponedeljak, 24. juna, domari su primetili iznenadnu slabost kod nje, pa su uradili dijagnostičke pretrage. "Ultrazvuk srca pokazao je da je, nažalost, došlo do srčane insuficijencije. Šimpanza Mojca je eutanazirana u četvrtak, 27. juna 2024. godine, zbog posledica izazvanih srčanim tegobama koje su dovele do pogoršanja njenog opšteg stanja", piše u saopštenju.

Šimpanza, majmun Foto: Pixabay

Inače, većina šimpanzi živi u zoološkim vrtovima 40 ili više godina, pri čemu ženke dostižu veću starost od mužjaka. Toliko godina šimpanze mogu da žive čak i u prirodnom okruženju.

"Mojca je bila nezaboravno, šarmantno biće snažnog karaktera i harizme. Radovali smo se svakoj poseti i veterinarskom pregledu, posebno kada je bila zdrava. Nedostajaće nam“, rekao je načelnik veterinarske službe dr Pavel Kvapil.

Mojca je pripadala zapadnoj podvrsti šimpanze, koja je kritično ugrožena podvrsta na Crvenoj listi IUCN: u prirodnom okruženju ih je ostalo samo između 18.000 i 65.000. Ljubljanski zoološki vrt je član Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma EAZA. U okviru ovog udruženja radi savetodavna grupa za velike majmune, vodi se i rodoslovna knjiga za šimpanze. Članovi EAZA uzgajaju oko 250 predstavnika podvrste zapadnih šimpanzi, a njihov cilj je povećanje populacije na 500 jedinki. Na taj način bi se obezbedila zdrava populacija ove podvrste šimpanzi u zoološkim vrtovima ukoliko se ukaže potreba da se one vrate u prirodno okruženje.

Za pedeset godina Mojcinog života mnogo toga se promenilo na polju uzgoja i profesionalnog zbrinjavanja životinja u zoološkim vrtovima. Šimpanze i druge divlje životinje odavno je zabranjeno uzimati iz divljine. "Zoološki vrtovi doprinose očuvanju prirode gajenjem genetski zdravih populacija mnogih ugroženih vrsta, a radi se i na projektima očuvanja prirode koji se odvijaju u prirodnom okruženju. Mojca je bila ambasador šimpanzi i dugo godina učestvovala u podučavanju naših posetilaca", napisali su u ljubljanskom zoološkom vrtu.

Najstarije životinje u Zoo vrtu Ljubljana su slon Ganga (star 49 godina), mužjak ružičastog pelikana (40 godina), zlatnoliki giboni Liling i Liping i šimpanza Boris (37 godina), obični pelikan (26 godina), kalifornijski morski lav Kale (22 godine) i Jip (19 godina), koliko ima i ženka persijskog leoparda Širin. Ris Luks ima 18 godina, a risovi Kiril i Rožnik 17 godina. Nubijska žirafa Rastko napunio je 18, a Cvetko 17 godina. Azijska lavica Čaja ima 16 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Njih dvojica obožavaju da provode vreme zajedno: Meda i šimpanza su pravi tandem

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari