• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sledili smo se, prišla je tako blizu": Engleski ronioci zapanjeni zbog ptice koja je sletela na njihov brod

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj stanovnik mora je tek treći put snimljen u Velikoj Britaniji

  • 0
Crvenonoga bluna Foto: Shutterstock/Structured Vision

Dva ronioca snimila su nesvakidašnji susret sa crvenonogom blunom na obali Dorseta u Južnoj Engleskoj: ovo je tek treći put da je ova retka i neobična morska ptica snimljena u Velikoj Britaniji, posle jednog viđenja na ostrvima Sili 2023. i drugog u Istočnom Saseksu 2016. godine.

Crvenonoga bluna (Sula sula) obično se viđa u tropskim i suptropskim regionima Atlantskog, Indijskog i Tihog okeana, uključujući Galapagoska ostrva.

Ronioci Džejn i Vins Dženkins su 24. juna snimili pticu koja je sletela na njihov čamac u zalivu Vorbarou u blizini uvale Lulvort. Crvenonoge blune su jaki i vešti letači, putuju i do 150 km dnevno da bi našle hranu. Ovo su ptice ronioci koje svojim aerodinamičnim telima "probijaju" površinu vode da bi uhvatile ribu i lignje. Sa visinom od oko 80 ​​cm i rasponom krila od jednog metra, ove veoma druželjubive morske ptice imaju impozantan izgled.

"Možete samo da zamislite kako smo se "smrzli" kad smo je videli, bila nam je tako blizu", izjavio je Vins, prenosi Discoverwildlife. On kaže da su već viđali plavonoge blune prilikom ronjenja u tropskim krajevima, posebno kod ostrva Sokoro (u Pacifiku, 250 km od Meksika), ali nisu znali za identitet crvenonoge blune sve dok nisu videli fotografije koje im je poslao ljubitelj ptica iz njihovog sela.

Izveštaj o crvenonogoj bluni objavljen je 24. juna. Inače, u Velikoj Britaniji, u proteklih 8 godina, desila su se sva tri slučaja viđenja crvenonoge blune, a susreti sa njima upriličeni su i u kontinentalnoj Evropi, uključujući tri u Francuskoj i pet u Italiji, Portugalu i Španiji.

Iz Kluba ljubitelja ptica Dorset kažu da je "zagrevanje mora rezultat klimatskih promena i nesumnjivo vodeći uzrok sve češćeg pojavljivanja tropskih vrsta bluna u evropskim vodama".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ptiče je bilo prepušteno samo sebi, ležalo je zgrčeno u gnezdu, a onda su ga spasili dobri ljudi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari