• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li zaista postoji ajkula koja hoda? Upoznajte jednu od njih

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoji nekoliko vrsta riba koje šetaju po morskom dnu, a ajkula koja korača snizi krvni pritisak da bi to radila što spretnije

  • 0
Ajkula koja hoda Foto: Shutterstock/slowmotiongli

Australijske vode su dom jedne od najneobičnijih ajkula na svetu: ona hoda na perajima u obliku vesla, kako u vodi, tako i van nje.

Osim što hoda, ova ajkula može da otpliva u slučaju opasnosti, ali retko uspeva da se penje preko morskih grebena, piše Discoverwildlife.

Ajkula koja hoda živi u toplim vodama sa koralnim grebenima, jer joj prija život u toplim bazenima siromašnim kiseonikom tokom oseke. Ona čuva kiseonik tako što isključuje svoj motorni nervni sistem, ali ostavlja "budnim" senzorne nerve koji imaju zadatak da otkriju predatore.

Ajkula koja hoda proširuje svoje krvne sudove što snižava njen krvni pritisak za čak polovinu, a pumpa više krvi u mozak i srce.

Sa ovakvim adaptacijama, ajkula koja hoda može da preživi u uslovima koji podrazumevaju veoma malu količinu kiseonika dok se plima ne podigne i voda bogata kiseonikom ponovo ne napuni bazen u kome boravi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li ste za jedno jutarnje brčkanje sa ajkulama?!

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari