• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deset najzaboravnijih životinja: One imaju najgore pamćenje, a memorija jedne traje samo dve sekunde

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neke životinje su toliko zabroavne da će se vratiti na mesto gde su pre samo nekoliko sekundi bile u smrtnoj opasnosti

  • 0
Šimpanze Foto: Pixabay/paulbr75

Da li ste se ikada zapitali koje životinje su najzaboravnije i imaju najgoru memoriju?

Mnogi ljudi smatraju da imaju probleme sa dugoročnim pamćenjem, ali to nije ništa u poređenju sa životinjama na ovoj listi.

Na njoj je i "šampion" sa memorijom od samo dve sekunde!

Otkrijte kojih deset životinja imaju najkraće pamćenje.

1. Šimpanze

Svetski dan šimpanze 14. jul Foto: Pixabay/Diapicard

Iako su šimpanze poznate po neverovatnoj inteligenciji, one su isto tako veoma zaboravna stvorenja: prosečan raspon njihovog kratkoročnog pamćenja je oko 20 sekundi. I pored toga, one su inteligentne i društvene i ponekad će nadmašiti ljude prilikom testiranja.

2. Pčele

Pčele Foto: Shutterstock/Kuttelvaserova Stuchelova

Pčela je jedna od najzaboravnijih životinjica na svetu. Ovaj divan i vredan insekt veoma je koristan, ali ima vrlo kratko pamćenje koje ponekad traje samo 2,5 sekunde. Međutim, pamćenje kod pčela funkcioniše drugačije od ljudskog: ono je zasnovano na nagradama i motivisano hranom: uočeno je da se pčele vraćaju na poznate lokacije gde uvek mogu da uživaju u obrocima.

3. Hrčak

Hrčak i trudnoća Foto: Shutterstock

Iako hrčak može da pronađe put kroz lavirint i divan je kućni ljubimac, on nema najbolje pamćenje: prosečan raspon njegove memorije je od 2 do 3 sekunde. Hrčci ipak mogu naučiti i zapamtiti dugoročne informacije. Ovi mali glodari su pametni i pamte osnovne svakodnevne predmete i rutinu, reaguju na svoje vlasnike i omiljenu hranu, ali je njihova sposobnost da pamte dugoročna sećanja povezana sa preživljavanjem.

4. Foka

Foka Foto: Pixabay/165106

Sledeća na listi najzaboravnijih životinja na svetu je foka: ova divna vodena životinja je inteligentna i veoma društvena. Uprkos njenoj inteligenciji, ima slab raspon kratkoročnog pamćenja od oko 18 sekundi. Iako foke imaju slabe sposobnosti kratkoročnog pamćenja, raspon dugotrajnog pamćenja kod njih je neverovatan. Foke čak mogu naučiti da oponašaju ljudski govor!

5. Zmije

Zmije bez zuba Foto: Shutterstock/zepherart

Ako ste dovoljno brzi da pobegnete od ljute zmije, imate sreće, jer ove životinje slabo pamte na kratak rok, pa ako se ponovo sretnete, neće vas se setiti. Zmije imaju loše pamćenje: one mogu da identifikuju mirise, ali neće zapamtiti uspomene povezane sa mirisom. Sve informacije koje pamte služe im za preživljavanje.

6. Ćurke

Ćurka Foto: Pixabay.com

Uvek ćete se sećati izgleda velike šarene divlje ćurke, ali se ta ćurka nikad neće setiti vas, jer ima užasno kratku memoriju! Ćurka je jedna od najzaboravnijih životinja na svetu i ima vrlo ograničeno kratkoročno pamćenje. Ni divlje ćurke nisu najpametnije: one će se čak dvaput vratiti na isto mesto, čak iako se suoče sa opasnošću. Međutim, one imaju odličan sluh i vid i koriste ih da prežive ako se nađu u situaciji koju su upravo doživele, ali su na nju zaboravile!

7. Lenjivac

Dvoprsti lenjivac Foto: Shutterstock

Još jedna zaboravna životinjska vrsta je lenjivac: on je izuzetno spor i zaboravan i loše vidi. Iako ima slabo kratkoročno pamćenje, lenjivac ima odličnu prostornu memoriju. Ova životinja sporo reaguje, a u kombinaciji sa lošim pamćenjem i još gorim vidom to izgleda ovako: kad se penje na drvo, ponekad omaši granu, jer se uhvati za svoju - ruku!

8. Noj

Noj Svetski dan noja Foto: Shutterstock/Allexxandar

Nojevi su velike ptice, sa neverovatno malim glavama i dugim vratom. Lako ih je prepoznati i teško je ne primetiti ih, ali da li ste znali da imaju i užasno kratkoročno pamćenje? Ove neverovatno zaboravne ptice imaju kratkoročno pamćenje od samo 10 sekundi, što znači da mogu skoro odmah da zaborave svoju potrebu da beže ili da se sakriju od predatora. Nojevi nisu preterano inteligentni: njihov mozak je veličine oraha, a oči su im veće od mozga.

9. Žirafa

Svetski dan žirafa 21. jun Foto: Pixabay

Iako žirafa često simbolizuje mir, nežnost i mudrost, ova životinja dugog vrata ima užasno kratkoročno sećanje: ona pamti samo na 30 sekundi.

10. Babun

Babuni su izuzetno društvene i inteligentne životinje koje imaju velike kapacitete dugoročne memorije, ali im je kratkoročno pamćenje veoma loše. Ove neverovatne životinje su zaboravne, ali i dovoljno inteligentne da nauče kako da se ponašaju. Iako se bore sa kratkoročnim pamćenjem, babuni se ističu u rešavanju problema i zadacima društvenog rezonovanja. Oni takođe formiraju velike porodice i društvene veze i veoma su emotivni i inteligentni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preslatki predatori: Dok su mali da ih mazimo, kad porastu da bežimo

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari