• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iberijski ris, jedna od najređih divljih mačaka na svetu, promenila status na Crvenoj listi ugroženih vrsta

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Populacija iberijskog risa uvećana je zahvaljujući povećanju količine njegovog plena, takođe ugroženog evropskog zeca

  • 0
Iberijski ris Foto: Pixabay/Wallner

Jedna od najređih mačaka na svetu, iberijski ris, više nije klasifikovana kao ugrožena, navodi se u izveštaju Međunarodne unije za zaštitu prirode. Tako je IUCN, koji kategoriše vrste prema nivou rizika sa kojima se suočavaju na Crvenoj listi, promenio status iberijskog risa i pomerio ga sa "ugroženog" na "ranjivog" nakon značajnog porasta populacije.

Brojnost iberijskog risa porassla je sa 62 zrele jedinke u 2001. na 648 u 2022. godini, a sveukupna populacija mladih i zrelih risova procenjena je na više od 2.000, izveštava IUCN, a prenosi BBC.

Kao što ime govori, ova vrsta divlje mačke naseljava iberijski region - Španiju i Portugal. Prema poslednjim podacima popisa, postojalo je ukupno 14 klastera u kojima su životinje bile stabilne i reprodukovane: 13 se nalazi u Španiji, a jedan je u Portugalu.

Populacija risa uvećana je zahvaljujući naporima za očuvanje koji su se fokusirali na povećanje količine njegovog plena, takođe ugroženog divljeg zeca, poznatog kao evropski zec.

Programi za oslobađanje stotina zatočenih risova i obnavljanje šikara i šuma u kojima žive takođe su odigrali važnu ulogu u pomeranju risa sa statusa ugrožene vrste.

Osnovana 1964. godine, IUCN Crvena lista ugroženih vrsta postala je najsveobuhvatniji svetski izvor informacija o globalnom statusu očuvanja životinjskih i biljnih vrsta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kavezu risa su prišle tri mace i umesto da mu postanu ručak, rodila se ljubav

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari