• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste nekad poželeli da date ime dinosaurusu? Imate još dva dana da se "okumite" sa zelenim sauropodom

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici koji su otkrili fosilne ostatke sauropoda zelenih kostiju u SAD mole javnost da pomogne u davanju imena džinu koji će biti prikazan javnosti ove jeseni

  • 0
Zelene kosti Foto: Shutterstock

Ove jeseni, prvi ikad pronađeni zeleni skelet dinosaurusa biće izložen javnosti: neobični fosilni ostaci u vidu zelenih kostiju iskopani su iz korita reke stare 150 miliona godina u Juti, SAD. Ostaci pripadaju dinosaurusu zasad nepoznatog pola koji ima privremeno ime Gnatali, a ime je dobio po malim komarcima koji su ga prekrivali i ujedali naučnike tokom iskopavanja.

Predvođen Institutom za dinosauruse NHM, tim paleontologa iskopao je i sastavio Gnatali, novog dinosaurusa čiji je vrat bio dugačak 21 metar! "Gnatali" nije samo fantastično veliki sauropod (dinosaurus dugačkog vrata), već njegove kosti imaju jedinstvenu zelenu boju zahvaljujući celadonitu, zelenom mineralu koji je uticao na boju skeleta životinje tokom procesa fosilizacije, prenosi Discoverwildlife.

Ali, kako se približava njegovo otkrivanje u muzeju NHM Commons u Los Anđelesu, zelenom dinosaurusu je potrebno ime, pa Prirodnjački muzeji okruga Los Anđeles (NHMLAC) traže pomoć javnosti.

Fosil će biti preimenovan putem javne ankete na mreži.

Sve što treba uraditi je izbor jednog od pet imena koja je predložilo osoblje muzeja NHMLAC: Gnatali, Sejdž, Verdi, Esme(ralda) i Oliv.

Stranica za onlajn glasanje je otvorena do 20. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otisci stopala dinosaurusa od pre 113 miliona godina otkriveni u koritu reke nakon suše

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari