• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pirana gospodara Saurona: Nova vrsta ribe iz Amazona dobila ime po čarobnjaku iz "Gospodara prstenova"

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako njen naziv deluje zastrašujuće, novootkrivena vrsta je vegetarijanka

  • 0
Eye of Sauron, Saurnovo oko Foto: Shutterstock

Naučnici koji proučavaju taksonomiju riba u Južnoj Americi napravili su neuobičajen iskorak i novoopisanu vrstu pirane nazvali su po jednom od najpoznatijih izmišljenih zlikovaca - Lordu Sauronu iz Gospodara prstenova J. R. R. Tolkina.

Šare na telu novootkrivene ribe podsetile su istraživače na oko čarobnjaka zlikovca i inspirisale ih da ribu nazovu upravo po njemu, piše u studiji objavljenoj u Neotropical Ichthyology.

“Čim su moje kolege predložile ime za ovu ribu, znali smo da je ono savršeno za nju", kaže dr Rupert Kolins, glavni autor studije i viši kustos zadužen za ribe u Prirodnjačkom muzeju u Londonu. On kaže da pirana na telu ima uspravnu šaru koja liči na Sauronovo oko, posebno sa crvenim perajima i narandžastim mrljama na telu, prenosi Discoverwildlife.

Novoopisana vrsta ribe je bliski srodnik pirane mesožderke i obe su deo iste porodice. Međutim, Miloplus sauron je pripadnica riba-vegetarijanaca koje se hrane biljkama, a njeni zubi više liče na ljudske nego na one koje ima obična pirana. Nova vrsta se nalazi samo u Ksinguu, pritoci reke Amazon, u kojoj živi više od 600 vrsta riba, od kojih je preko 70 endemskih.

Smatra se da 42 odsto ribe u reci Amazon i njenim pritokama naučnic još nisu opisali.

Vest o novoj vrsti pirane (Miloplus sauron) dolazi u pravo vreme, jer se fanovi J. R. R. Tolkina pripremaju se za drugu sezonu Prstenova moći koja bi trebalo da bude objavljena krajem avgusta 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta bi se desilo sa prstom? Pirana pokazala snagu svojih zuba

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari