• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su namanji sisari na svetu: "Džin" među njima neznatno teži od baštenske jagode

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nijedna od ovih pet minijatura nije teža od tridesetak grama, niti je duža od čovečijeg kažiprsta

  • 0
Najmanji sisari na svetu Foto: Shutterstock/Lauren Suryanata

Svi sisari su toplokrvni, ali ne mogu svi da budu iste konstitucije kao lav ili slon, niti su svi divlji i agresivni. U stvari, najmanji sisari na svetu teže oko 30 grama i nijedan od njih nije duži od kažiprsta odraslog čoveka.

Međutim, uprkos majušnom rastu, ova stvorenja su veoma bogati deo ekosistema naše planete. Stoga zavirimo u svet ovih mališana koji, kako piše Alwayspets, čine veliki svet raznovrsnim i nesvakidašnjim.

1. Mišiji lemur madam Berte

Najmanji sisari na svetu Foto: Shutterstock/artush

Težak 34 grama i dugačak oko 9 cm, mišiji lemur Madam Berte je najmanji majmun na svetu. Kao i sve vrste lemura, ova je autohtona na Madagaskaru, ali se viđa i u drugim obližnjim oblastima. On obično živi u suvim, listopadnim šumama, ali je njegova populacija sve malobrojnija, usled sedmomesečne sušne sezone, temperaturnih fluktuacija i nestašice hrane, pa se smatra ugroženom vrstom.

Ako se nađete u divljini Madagaskara i nadate se da ćete uočiti jednog od ovih sićušnih sisara, to obavezno radite noću, jer je ovaj majmunčić noćno stvorenje. On je i poprilično usamljen sisar, ali kad spava, to čini u grupi.

2. Beludžistanski džerboa

Sa težinom oko 3, 5 grama, a dugačak 5 cm, ovaj mali pustinjski glodar, poznat i kao džerboa je najmanji pripadnik svoje vrste. Beludžistanski mali džerboa (ili patuljasti troprsti skočimiš) viđa se u šljunčanim ravnima i na peščanim dinama Pakistana i uprkos veličini, on se brzo kreće suvim staništima, skačući i balansirajući na repu, živi od semenki i sočnog lišća, a utočište pronalazi u rupama koje kopa ispod pustinjskog žbunja.

3. Etrurska rovka

Etruska rovčica Foto: Pixabay

Manja od ljudskog palca, etrurska rovka teška je 2,50 grama i dugačka oko 4 cm. Ona živi u sredozemnim nizinama od Portugala do Bliskog istoka, a neke vrste su pronađene u Africi. Ova životinjica nalik krtici ima kratko, sivkasto-braon krzno i izrazito kratke zadnje udove, a dane provodi u aktivnoj potrazi za hranom - obično malim insektima kao što su cvrčci, mravi i crvići.

4. Slepi miš sa svinjskom njuškom

Najmanji sisari na svetu Foto: Shutterstock/Amarisa M

Slepi miš sa svinjskom njuškicom je najmanji slepi miš na svetu, čija težina je oko 2. 10 grama, a dužina ne prelazi 2, 5 centimetara. Ovaj mali sisar živi na Tajlandu i Mjanmaru, u kolonijama od čak 100 jedinki, u krečnjačkim pećinama duž reka. Ovi slepi miševi su aktivni u zoru i sumrak i hrane se muvama. Ugrožen gubitkom staništa, ovo je još jedan sisar koji je nažalost na ivici izumiranja.

5. Dugorepi torbar

Ovo je najmanji torbar na svetu: težina mu je manja od grama, a dužina 0, 30 cm i potiče iz severne Australije. Dugorepog torbara je veoma teško uočiti na travnjacima u kojima živi: on liči na miša i lovi noću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako maze i paze najmanjeg majmuna na svetu u ruskom zoološkom vrtu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari