• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U svetu se 17. jun obeležava kao Dan najstarijeg gmizavca na planeti Zemlji

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznato je da ovaj agresivni i dugovečni predator u želucu čuva gastrolite, kamenčiće koji mu pomažu da svari plen koji guta u celosti

  • 0
Krokodil Foto: Pixabay/NoName_13

Svake godine 17. juna u svetu se obeležava Dan krokodila: ovi reptili iz preistorije mogu se videti u gotovo svim delovima naše planete, od severnog i južnog američkog kontinenta, preko Afrike, Australije i Azije, dok je Florida Everglejds jedino mesto na svetu gde krokodili i aligatori žive zajedno.

Krokodili se lako mogu pomešati sa aligatorima, ali postoje određene razlike između njih, a najuočljivija i ujedno primarna razlika je oblik njihovih njuški: njuška krokodila je duguljastog, šiljatog oblika i podseća na slovo V, dok je aligatorova njuška zaobljena i oblikovana kao slovo U. Osim toga, krokodili su obično mnogo veći od aligatora, sa prosečnom težinom do tone. Krokodili su takođe agresivniji što ih čini mnogo opasnijim od aligatora.

Ugriz krokodila ima najjaču snagu među svim životinjama. Postoji 15 različitih vrsta krokodila koji mogu da žive u slatkoj i slanoj vodi i hrane se ribama, pticama i drugim životinjama. Njihov životni vek je do 100 godina, mada se navode primeri i starijih krokodila.

Mnoge vrste gmizavaca, uključujući krokodile, na putu su izumiranja zbog drastičnih ljudskih aktivnosti: lov, zagađenje i uništavanje prirodnog prebivališta krokodila glavni su razlozi njihove ugroženosti.

Svake godine zoološki vrtovi širom sveta obeležavaju Svetski dan krokodila organizovanjem aktivnosti u vidu izložbi, hranjenja krokodila, umetničkih radionica, edukativnih seminara i fotografisanja. Drugi načini učešća na Svetskom danu krokodila uključuju edukaciju o pretnjama sa kojima se suočavaju krokodili u divljini, doniranje novca organizacijama koje se bave zaštitom krokodila, gledanje video zapisa o ovim veličanstvenim stvorenjima, čitanje knjiga o krokodilima deci i deljenje materijala posvećenom ovom danu na društvenim mrežama uz hašhtag #WorldCrocDay.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mladunče gnua uspelo da "pobedi" čeljusti korodila: Snimak borbe za život je dokaz da je sve moguće!

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari