• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan risa, neuhvatljive i moćne divlje mačke sa čupercima na ušima

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog lova, gubitka staništa i oskudice plena, risu je bilo veoma teško da preživi u poslednjih 150 godina, a iberijski ris, čija populacija ima samo 400 jedinki, smatra se najugroženijom divljom mačkom na svetu

  • 0
Ris Foto: Shutterstock/Adrian_Rojas

Svetski dan risa prvi put je obeležen 2017. godine, kada je uspostavljen kao veliki projekat "3Link": od tada, ovaj dan se obeležava svake godine kako bi se podigla svest o velikoj pretnji koja se nadvija nad populacijama pojedinih vrsta ove divlje, neuhvatlive mačke.

Ris je mačka srednje veličine koja voli život u šumi: to je noćna, usamljena životinja koja uživa u lovu na zečeve i druge glodare, a ponekad lovi male kopitare. Ris je neuhvatljiva mačka čiji je životni vek u divljini oko 17 godina, dok u zatočeništvu može da poživi dve decenije. Boja njegove dlake varira u zavisnosti od klime u kojoj obitava.

Evroazijski ris živi u centralnim i istočnim regionima Evrope, dok se iberijski ris viđa u jugozapadnoj Španiji: obe vrste smatraju se ugroženim. U Severnoj Americi rođak im je kanadski ris, čija se populacija smatra stabilnom i nije ugrožena.

Međunarodni dan risa treba da podige svest čovečanstva o opasnostima koje prete da s lica zemlje nepovratno zbrišu ovu lepu divlju mačku. Zbog lova, gubitka staništa i male populacije plena (posebno divljih zečeva), risu je bilo veoma teško da preživi u poslednjih 150 godina.

Od 70-ih godina prošlog veka, projekti očuvanja risa počeli su da identifikuju smanjenje njegove populacije: evroazijski ris je bio prvi podtip koji je ponovo uveden i zaštićen. Nekoliko godina kasnije, iberijski ris je takođe proglašen ugroženim i našao se na listi divljih mačaka kojima je neophodna zaštita.

Ris Foto: Shutterstock/Stanislav Duben

Iako se danas čini da populacija risa raste, njemu je i dalje potrebna pomoć. Napori za očuvanju ove životinje podrazumevaju obezbeđivanje adekvatnih prirodnih životnih prebivališta, bez pretnje od neprirodnih uzroka smrti. Trenutno se procenjuje da je broj evroazijskog risa oko 9.000 jedinki, dok iberijski ris ne može da se pohvali velikim brojem svojih predstavnika, jer ih ima samo oko 400, što ga čini najugroženijom divljom mačkom na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koliko slatkoće na jednom mestu: Pogledajte kako se maze ris i mačka!

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari