• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnici mačaka u Engleskoj od danas rizikuju kaznu od 500 funti ako izbegavaju novo zakonsko pravilo

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos obavezi koja se odnosi na kućne mačke u Velikoj Britaniji, milioni stanovnika Ostrva i dalje prolongiraju da ispune važnu obavezu

  • 0
Mačka i vlasnik Foto: Shutterstock/Larisa Stefanjuk

Organizacija "Charity Cats Protection" saopštila je rezultate nedavnog istraživanja koje je pokazalo da vlasnici mačaka u Velikoj Britaniji tek treba da sprovedu u delo ono što nalaže novi Zakon koji je nedavno stupio na snagu u ovoj zemlji. Milioni vlasnika mačaka rizikuju kaznu od 500 funti, ukoliko još nisu mikročipovali svoje kućne ljubimce, prenosi Mirror.

U Engleskoj ima oko 1,9 miliona mačaka koje nisu čipovane, dok oko 300.000 mačaka ima vlasnike koji nisu sigurni da li je njihov ljubimac obeležen mikročipom. Od ispitanih vlasnika koji nisu čipovali svog ljubimca, svaki četvrti je rekao da njegova mačka ne izlazi napolje, a 19 posto izjavilo je da njihov ljubimac nije lutao daleko kada je izlazio iz doma. U međuvremenu, 14 procenata ispitanika je reklo da se njihova mačka može prepoznati po ogrlici, a još 14 posto kaže da ne razmišlja o čipovanju svojih mačaka.

"Charity cats protection" kaže da je čipovanje mačaka veoma važno, jer će poboljšati sposobnost dobrotvornih organizacija za mačke, veterinara i drugih organa da pronađu izgubljene kućne ljubimce. Medison Rodžers, šefica zastupanja, kampanja i odnosa sa vladom, zadužena za zaštitu mačaka, rekla je da neki vlasnici misle da nikada neće proći kroz traumu gubitka kućnog ljubimca, ali je samo u prošloj godini nestalo 115.000 mačaka koje se nikad nisu vratile u svoje domove.

Mačke su veoma spretne i mogu lako da pobegnu a da ih ne primetimo, pa čak i mačke koje žive u zatvorenom prostoru. Ovo je naročito često tokom leta kad smožemo slučajno ostaviti prozor ili vrata odškrinute. Mikročip je bezbedan, ostaje sa vašom mačkom do kraja njenog života i povezan je sa detaljima koji se bezbedno čuvaju u bazi podataka. Pod uslovom da vlasnici ažuriraju podatke za kontakt, mikročip je gotovo garant da će mačka koja se izgubi biti pronađena.

Čipovanje mačke obično košta između 20 i 30 funti, a veterinarska procedura je jednostavna i laka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Amputirali mu zadnje šapice, a uskoro će i prednje: Vlasnici odbacili mačka zato što je bolestan

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari