• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li pirane zaista mogu brzinom munje da "oglođu" čoveka: Većina napada svodi se na jedan ugriz, ali...

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako je verovati filmovima, dovoljno je da uronite nožni prst u amazonsku pritoku i već ste u riziku da vas rastrgnu rbe mesožderke koje love u jatu

  • 0
Pirana Foto: Shutterstock/studiojanu

Ako je verovati filmovima, potrebno je samo da uronite nožni prst u amazonsku pritoku i da se izložite riziku da vam sa kostiju rastrgnu meso rbe mesožderke koje love u jatu. Pogađate - reč je o piranama.

Naziv "pirana" pokriva nekoliko vrsta južnoameričkih slatkovodnih riba koje pripadaju porodici Serrasalmid. Po pravilu, one su svaštojedi, a ne specijalizovani mesožderi i hrane se mesom, strvinama, vegetacijom, orašastim plodovima, voćem i semenkama.

A da li pirane mogu da ubiju čoveka i da ga pojedu?

Sa zubima oštrim poput žileta i najjačim ugrizom zabeleženim među ribama, strašna reputacija pirana nije sasvim nezaslužena.

Pojedine vrste pirana sposobne su da odgrizu komad mesa sa nečijeg tela ili da se ustreme na prste ruke ili noge. Ogromna većina napada pirana ipak uključuje samo jedan ugriz, a čini se da su oni najverovatniji kad plivači ometaju njihova skloništa i gnezda u koritu reke.

Da li pirane ikada zaista ubijaju ljude, ne zna se sasvim pouzdano. Pirane stvaraju jata, ali se čini da ovakvom organizacijom i brojnošću traže sigurnost, a ne plen.

Postoje dokumentovani slučajevi o tome da su pirane jele judska tela, ali ostalo je nejasno da li su žrtve već bile mrtve kada su ih pirane pronašle.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta bi se desilo sa prstom? Pirana pokazala snagu svojih zuba

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari