• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan ptice koja može da živi u vazduhu deset uzastopnih meseci bez sletanja na kopno

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Širom sveta 7. juna obeležava se dan čiope koja je zaštićena zakonom i svake godine leti do Velike Britanije da bi se razmnožavala

  • 1
Čiopa Foto: Shutterstock/Per Grunditz

Svetski dan čiope (WSD) obeležava se širom sveta 7. juna, a ustanovljen je u januaru 2019. godine, kad ga je kreirala organizacija "Swifts Without Frontiers". Od tada se proslavlja svake godine, a od prvog dana, pokrovitelj je bila (i ostala) dr Džejn Gudal.

Swifts Without Frontiers poziva sve nevladine organizacije, opštine, pojedince, kompanije, škole i sve zajednice koje brinu o čiopama bilo koje vrste da proslave taj dan događajima, poučnim pričama, predavanjima i sastancima svih oblika koji kao temu imaju ovu majušnu, brzu i značajnu pticu.

WSD je prvobitno bio inspirisan drugim svetskim danima kao što su Svetski dan vrapca, a potom i Svetski dan šimpanzi, a 7. jun izabran je kao najbolji "kompromisni datum" između obe hemisfere i svih vrsta čiopa u svetu.

Dan čiope obeležava se u više od 50 zemalja, na svim kontinentima i pokriva oko 40 različitih vrsta čiope.

Čiopa je neverovatna ptica koja svakog leta leti hiljadama milja do Velike Britanije da bi se razmnožila i živi u vazduhu deset uzastopnih meseci bez sletanja! Pojedine vrste čiopa imaju izuzetno dug životni vek (21 godina), na mesto gde se gnezde dolaze poslednje, a odlaze prve, a loše vremenske uslove izdržavaju u torpidnom (gotovo nesvesnom) stanju.

Čiope su zaštićene Zakonom o divljim životinjama i seoskim područjima koji je na snazi od 1981. godine. Od 2019. stotine događaja u više od 39 zemalja imaju cilj da podignu svest o statusu čiope u svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Veličanstveno šepurenje rajske ptice: Izvanredni vogelkop se udvara kao niko drugi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari