• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Virus "usutu" stigao u London: Prenosi ga običan komarac i desetkuje kosove, ptice iz porodice drozdova

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je prvi put da se virus, koji je otkriven 2020. godine, pojavio kod divljih životinja-domaćina u Velikoj Britaniji

  • 0
Kos Foto: Shutterstock/WildlifeWorld

Broj kosova u Velikoj Britaniji počeo je naglo da opada: novi virus pod imenom "usutu", koji prenose komarci, desetkuje ove ptice pevačice iz porodice drozdova, izazivajući sistemsku infekciju kod zaraženih.

Kos je jedna od najbrojnijih ptica u Velikoj Britaniji, ali se poslednjih godina beleži njegov značajan pad. Naučnici Britanskog fonda za ornitologiju (BTO) smatraju da bi novi virus, koji je prvi put otkriven u Londonu 2020. godine, mogao ubrzati opadanje populacije kosa u Velikoj Britaniji, piše Discoverwildlife.

Usutu virus (USUV), prvobitno otkriven 50-ih godina prošlog veka u Africi i prisutan u Evropi u poslednje tri decenije, prenosi Culex pipiens - običan kućni komarac.

Iako je USUV pronađen kod brojnih divljih ptica i velikih sivih sova u zatočeništvu, smrtnost velikih razmera ograničena je na kosove u Evropi.

"Ukupna stopa smrtnosti je nepoznata, ali virus usutu izaziva sistemsku infekciju kod kosova, pogađajući više organa, uključujući mozak“, rekao je Hju Hanmer, viši istraživač ekolog u BTO.

Obolele ptice umiru, bez prethodnih dokaza o eventualnom lošem zdravlju.

Ovo je prvi put da se virusna zoonoza koju prenose komarci pojavila kod divljih životinja domaćina u Velikoj Britaniji. Međutim, smatra se da je rizik za zaražavanje ljudi nizak, jer nije pronađen nijedan slučaj obolevanja među stanovištvom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li ove ptice pokušavaju nešto da nam kažu?

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari